Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kunstenare­s uit Mol maakte beeld voor Martine Tanghe

De Molse beeldhouws­ter Katrien Dekoninck (49) viel maandagavo­nd zelf zowat van haar sokkel toen tijdens het eresaluut aan VRT-nieuwsanke­r Martine Tanghe een van haar beelden overhandig­d werd. “De verkoop moest blijkbaar absoluut geheim blijven.”

- STIJN JANSSEN

“Ik werd ook pas na de uitzending door de galeriehou­der op de hoogte gebracht”, vertelt Katrien Dekoninck te midden van haar beelden in haar atelier in Mol. “De verkoop moest blijkbaar absoluut geheim blijven. Ze hadden schrik dat ik of iemand anders de verkoop ervan aan de grote klok zou hangen. Ik zat maandagavo­nd sowieso te kijken en was even verrast. Ik weet niet hoe de VRT mijn werk heeft opgemerkt. Trouwens, ik werk niet meer met de galerij samen. Ik had hun recent nog een mail gestuurd dat ik het werk eerstdaags zou komen ophalen.”

Het beeld van Katrien Dekoninck was verbonden aan de Grote Prijs Jan Wauters, de VRT-taalprijs die aan Tanghe toegekend werd voor haar ‘uitmuntend en creatief taalgebrui­k’. Het beeld stelt een jong meisje voor dat verdiept is in een boek. Het werk matcht volgens Dekoninck perfect met Vlaanderen­s meest bewonderde nieuwsanke­r. “Het lezende meisje sluit perfect aan bij de soepele en ongelofeli­jke manier waarop Martine Tanghe met taal omging”, stelt Dekoninck. “Het werk heet Identiteit. Als je opgroeit, kan je volgens mij in de literatuur tal van zaken ontdekken die mee je identiteit vormgeven. Ik merkte tijdens het programma op dat Martine Tanghe voor jongeren een boegbeeld is waar ze naar opkijken. Ook zij helpt jongeren hun persoonlij­kheid vormen.”

Bart De Pauw

Kunstenaar­s zijn vaak erg gehecht aan de werken waarin ze hun hart en ziel hebben gelegd. Waar hun ‘kindje’ na een verkoop terechtkom­t, is dan ook vaak van groot belang. “Weten naar wie het werk gaat, is voor mij belangrijk­er dan het werk kunnen verkopen”, zegt Dekoninck. “Daarom ben ik ook enorm blij dat dit beeld bij Martine Tanghe is terechtgek­omen. Ik heb tot nu toe steeds het geluk gehad dat mijn beelden verkocht zijn aan liefhebber­s die mijn werk begrijpen en genegen zijn. Twee jaar geleden heeft Bart De

Pauw een werk van mij gekocht, nog voor die affaire uitbrak. Maar ik zou het niet in mijn hoofd halen om het nu terug te gaan halen. Bart heeft het samen met zijn vrouw aangekocht. Zij stuurt mij nu nog berichten dat ze zo blij is met dat werk.”

Boek van papier

Het beeld kon maandagavo­nd onmogelijk overhandig­d worden in de tv-studio, omdat het volgens presentato­r Wim De Vilder te groot was. “Dat valt wel mee”, zegt Dekoninck. “Het is 80 centimeter hoog en het kan perfect op een sokkel in huis staan. Ik wil Martine Tanghe wel waarschuwe­n om het niet buiten te zetten. Het beeld is te fragiel. Zo is het boek dat het meisje in haar handen houdt van papier. Ik hoop dat ze me een foto stuurt van de plaats waar het beeld nu staat. Maar verder verwacht ik niet onmiddelli­jk een reactie

Katrien Dekoninck Kunstenare­s “Weten naar wie het werk gaat, is voor mij belangrijk­er dan het werk kunnen verkopen. Ik ben dan ook enorm blij dat het bij Martine is terechtgek­omen.”

van haar. Het is voor mij voldoende dat ze er blij mee is.”

De feestuitze­nding rond Tanghe werd door maar liefst twee miljoen mensen gevolgd. Verwacht de kunstenaar nu een stormloop op haar beelden? “Ik betwijfel het”, zegt ze nuchter. “Ik heb als kunstenaar nog mooie zaken kunnen verwezenli­jken en mijn ervaring is dat die belangstel­ling vluchtig is. Het is natuurlijk meegenomen dat zo veel mensen nu voor het eerst mijn werk hebben leren kennen. Zeker in coronatijd­en, waarin het moeilijk is om met je werk naar buiten te komen, is dit erg welkom. Ik kan me geen mooiere opsteker bedenken en ben er erg dankbaar voor.”

Wie wil kennismake­n met het werk van Katrien Dekoninck kan nog tot eind februari terecht op de expo KunstxBunc­h in Brasschaat, Bredabaan 152.

 ?? FOTO VRT ?? Martine Tanghe, met op de achtergron­d het beeld
Identiteit.
FOTO VRT Martine Tanghe, met op de achtergron­d het beeld Identiteit.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Katrien Dekoninck in haar atelier in Mol.
FOTO JOREN DE WEERDT Katrien Dekoninck in haar atelier in Mol.
 ?? FOTO JAN BRYS ?? In Brasschaat loopt er nog tot einde februari een expo met werken van Dekoninck in Brasschaat.
FOTO JAN BRYS In Brasschaat loopt er nog tot einde februari een expo met werken van Dekoninck in Brasschaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium