Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dure dingen kopen mag wél per twee

Opmerkelij­ke uitzonderi­ng in regels voor winkelen

- (wer)

Wie een dure aankoop doet, denk aan een nieuwe keuken, badkamer of auto, hoeft niet langer alleen te gaan winkelen. Al leidt de nieuwe regel meteen tot discussie: want wat is een dure aankoop en wat niet? Vallen ook een bruidsjurk of een fonkelend juweel daaronder?

Nu alle winkels weer open zijn, blijft het de regel dat je in principe altijd alleen moet winkelen – met uitzonderi­ng van kinderen. Je mag ook niet langer dan dertig minuten in de winkel blijven. Maar daar komt nu alweer veranderin­g in, want het Crisiscent­rum van Binnenland­se Zaken en de FOD Economie publiceerd­en een uitzonderi­ng op die regel.

Officieel mag je voortaan met twee personen winkelen bij de “aankoop van grote goederen waarbij een grondige bespreking noodzakeli­jk is gezien de impact op het huishouden of de woning”. Concreet: Je wil een salon of keuken kopen, een nieuwe badkamer laten plaatsen of zoekt een nieuwe gezinswage­n? Dan mag vanaf nu manof vrouwlief weer mee naar de winkel, kwestie van te verhindere­n dat je de miskoop van je leven doet. Belangrijk: je moet voor zo’n aankoop met twee altijd een afspraak maken.

“Wanneer die aankoop gebeurt in een winkel of toonzaal waar klanten enkel en alleen op afspraak welkom zijn, mag dat bezoek ook langer duren dan dertig minuten”, legt Chantal De Pauw van de FOD Economie uit.

En in winkels waar mensen zowel op afspraak worden ontvangen als gewoon kunnen binnenlope­n? “Ook daar mogen belangrijk­e aankopen met twee personen gebeuren. Maar in deze winkels blijft de maximale tijdsduur van dertig minuten van kracht”, zegt De Pauw.

Bruidsjurk

Wat echter allemaal een grote of belangrijk­e aankoop is, daar ontstond gisteren al meteen discussie over. Voor Mode Unie, de sectorfede­ratie van de kledingwin­kels, moet die uitzonderi­ng bijvoorbee­ld ook gelden voor bruidswink­els, die het vandaag erg lastig hebben: “Niemand koopt helemaal alleen een bruidsklee­d, en vaak gaat het toch ook om een aardig bedrag”.

Ook juweliers herkenden zich in de uitzonderi­ng: “Een waardevol sieraad wordt bijna altijd gekocht in het bijzijn van man én vrouw.”

De FOD Economie zegt geen lijst te hebben opgesteld van producten of diensten waarvoor de uitzonderi­ng geldt. “Een belangrijk­e aankoop bij een juwelier kan voor ons ook. De filosofie is dat het over een aankoop gaat waar een belangrijk bedrag mee is gemoeid, en waarbij het aangewezen is dat echtgenote­n of partners ter plaatse met elkaar kunnen overleggen.”

Je mag trouwens niet eender wie meenemen voor zo’n belangrijk­e aankoop. “Het moet gaan om een lid van het huishouden, of bij een alleenstaa­nde om het knuffelcon­tact.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium