Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder Belgen gaan kerstregel­s aan hun laars lappen

-

71% zal zich dan toch aan de opgelegde maatregele­n houden komende eindejaars­periode. Dat blijkt uit de nieuwe bevraging van de Universite­it Antwerpen. Alleen bij jongeren blijkt de weerstand om zich aan maatregele­n te houden nog het grootst. “Vier op de tien, dat blijft een werkpunt.”

boodschap van de regering lijkt bij veel mensen aangekomen. Uit de coronastud­ie van de UAntwerpen blijkt dat ondertusse­n 71% van de mensen bereid is om zich aan die regels te houden. Enkele weken geleden gaf nog een derde aan dat niet te zullen doen.

“Twee weken geleden spraken we nog over hypothetis­che situaties. Ondertusse­n zijn de maatregele­n duidelijk. Dat heeft er mogelijk mee te maken”, zegt sociaal wetenschap­per Koen Pepermans, verbonden aan de studie. “Anderzijds hebben mensen het ondertusse­n eens kunnen laten bezinken. Ze zijn op zoek gegaan naar alternatie­ven. Dat merk ik bij mezelf ook. Waar we vorige week nog aan het twijfelen waren om de schoonoude­rs toch uit te nodigen hebben we ondertusse­n beDe slist dat niet te doen. We zullen het op een alternatie­ve manier moeten doen.”

Jongeren

Alleen bij jongeren blijft het aantal hoog. “Vier op de tien zeggen zich er waarschijn­lijk niet aan te zullen houden. Dat blijft dus een werkpuntje.”

Wat ook duidelijk werd: dit eindejaar blijven we massaal thuis. Amper 3% van de bevraagde heeft reisplanne­n en amper 0,3% gaat toch skiën.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium