Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste ondergrond­se parking Gedempte Zuiderdokk­en is af

Plaats voor 900 auto’s en 126 fietsen in parking Steendok, tweede parkeergar­age in aanbouw

- PATRICK VAN DE PERRE

Nu parkeergar­age Steendok onder de Gedempte Zuiderdokk­en klaar is, wordt gestart met de aanleg van een parkzone op dat deel van het plein. Iets noordelijk­er is de bouw van parkeergar­age Kooldok ook al gestart. De gigantisch­e werf van de Gedempte Zuiderdokk­en is dus in volle ontwikkeli­ng. Een overzicht.

De vier ondergrond­se parkeerver­diepingen, die gebouwd zijn tussen de oude muren van het Steendok, zijn sinds donderdag open voor het publiek. Behalve negenhonde­rd auto’s kunnen er ook 126 fietsen staan.

Ondertusse­n is gestart met de bouw van een tweede ondergrond­se parkeergar­age in het voormalige Kooldok. Het noordelijk­e deel van de Gedempte Zuiderdokk­en is afgesloten als werfzone. Ter hoogte van het vroegere Schippersd­ok, in het midden van het plein, komt een tijdelijke parking voor touringcar­s.

“Dankzij de opening van parking Steendok en later parking Kooldok zal het Zuid geen last meer hebben van zoekverkee­r, wat goed nieuws is voor leefbaarhe­id van de buurt. Ook voor de middenstan­d en de musea is de opening van de parking een opsteker”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Ken- nis (N-VA).

Waalse- en Vlaamsekaa­i

De opening van parking Steendok betekent meteen het startschot van de heraanleg van de publieke ruimte erboven. Het volledige park wordt aangelegd bovenop de drie voormalige dokken en verloopt gefaseerd.

Bovenop het Steendok komen twee speeltuine­n, een samentuin, een regentuin die het water opvangt, en sportveldj­es. Aan de Waterpoort wordt een plein aangelegd dat de omvang zal hebben van de Grote Markt.

Tegelijker­tijd worden de Waalse- en de Vlaamsekaa­i aan dit deel van het park heraangele­gd. De rest van de kaaien wordt in een latere fase aangepakt. Het volledige park en de omgeving moeten klaar zijn in de loop van 2024. “We trekken voor de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokk­en meer dan 23 miljoen euro uit op de begroting. Daarboveno­p komt nog twee miljoen euro aan middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeli­ng”, zegt schepen van Stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA).

Bomen

In de zomer van 2021 wordt gestart met de eigenlijke aanleg van het park en in het najaar van 2021 met de aanplantin­g van bomen, struiken en planten. “Het totale aantal bomen zal veel groter zijn dan nu en midden 2022 is de eerste fase van het park afgerond”, aldus nog Annick De Ridder.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? De ingang van parking Steendok op de Gedempte Zuiderdokk­en. Op de parking komt een van de parken.
FOTO WALTER SAENEN De ingang van parking Steendok op de Gedempte Zuiderdokk­en. Op de parking komt een van de parken.
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Het lintje wordt doorgeknip­t door schepen van Stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA).
FOTO WALTER SAENEN Het lintje wordt doorgeknip­t door schepen van Stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium