Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weer bezoek mogelijk in zwaar geteisterd Mols wzc Hemelrijck

- TOMMY MAES

Bewoners van wzc Hemelrijck in Mol kunnen sinds deze week opnieuw hun vaste bezoeker ontvangen. Het dagelijks leven loopt er stilaan weer normaal na de zware corona-uitbraak waarbij 131 bewoners besmet raakten en van wie er 34 zijn overleden.

Een maand geleden werd woonzorgce­ntrum Hemelrijck getroffen door een zware uitbraak van het coronaviru­s, die vermoedeli­jk is ontstaan na het bezoek van een hulpsint. Bij de uitbraak raakten 131 bewoners besmet. 34 van hen zijn ook overleden aan Covid-19. Ondertusse­n is de situatie stilaan onder controle. 91 bewoners die positief hadden getest en symptoomvr­ij zijn, konden afgelopen week al terugkeren naar hun vertrouwde kamer.

Nog twee met symptomen

“Op dit moment zijn er nog twee patiënten met Covid-symptomen, die normaal naar een genezende fase gaan”, zegt Guido Nicolaï, arts van wzc Hemelrijck. “Het is een prachtpres­tatie van het team medewerker­s om zo’n uitbraak in vier weken tijd volledig onder controle te krijgen. Het team heeft al sinds het begin van de uitbraak profession­eel gehandeld met onder meer het opzetten van de cohortzorg, waarbij gescheiden afdelingen werden gemaakt voor besmette en niet-besmette bewoners. Daardoor stond de communicat­ie met familieled­en spijtig genoeg een tijd op een laag pitje. Maar de eerste prioriteit was op dat moment de uitbraak beperken en zorgen voor een goede opvang van de bewoners.”

Sinds deze week is er weer bezoek toegelaten, weliswaar volgens de strenge coronarege­ls die al voor de uitbraak golden. Zo mogen bewoners op afspraak één vaste bezoeker ontvangen. Voor bewoonster Marie-Louise Smeets (90) en kleindocht­er Sanne Van Baelen is het een aangenaam weerzien na de hectische decemberma­and. “Natuurlijk waren we ongerust tijdens de uitbraak, maar we hebben altijd contact gehouden”, vertelt Sanne. “Zo stonden we geregeld aan het raam en hebben we grootmoede­r allerlei foto’s en kaartjes gestuurd. Gelukkig heeft ze de storm goed doorstaan.”

Marie-Louise was zelf positief getest, maar in haar geval bleven de symptomen beperkt. “Ik heb er zelf weinig last van gehad”, zegt ze. “Jammer genoeg zijn er andewe re bewoners gestorven. Dat komt natuurlijk hard aan bij iedereen. Ik hoop dat alles nu stilaan weer normaal wordt. Gisteren is er weer bingo geweest en hopelijk kunnen we binnenkort weer wandelen. En volgende week worden

gevaccinee­rd. Dat is ook goed nieuws.” “Altijd goed begeleid”

Bewoner Jos Verschuere­n (70) is ook blij dat het gewone dagelijks leven in het woonzorgce­ntrum weer op gang komt. “Vorige week mocht ik terug naar mijn eigen kamer, nadat ik tijdelijk was moeten verhuizen naar een Covid-afdeling omdat ik positief was getest”, vertelt hij. “Ik heb zelf weinig symptomen gehad, op een beetje koorts in het begin na. Het is natuurlijk spijtig dat er andere bewoners zijn gestorven.”

Mia Heylen en haar man Ivo Lenaerts hebben tijdens de coronauitb­raak twee familieled­en verloren, namelijk Mia’s vader Jos Heylen en Ivo’s oudste zus Angele Lenaerts. “Mijn vader kampte wel al een tijd met een slepende ziekte, dus hij is wellicht overleden aan een combinatie van die ziekte en Covid-19”, zegt Mia. “Maar hij werd hier altijd goed verzorgd. Hij had ook altijd compassie met het personeel, hoe dat zich altijd inzette tijdens de hele periode. Ik denk niet dat we ergens anders beter begeleid konden worden. Dat is voor ons een troost geweest.”

Marie-Louise Smeets

Bewoonster Hemelrijck “Ik hoop dat alles nu stilaan weer normaal wordt. Gisteren is er weer bingo geweest en hopelijk kunnen we binnenkort weer wandelen. En volgende week worden we gevaccinee­rd. Dat is ook goed nieuws.”

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Bewoners Marie-Louise en Jos mogen weer bezoek ontvangen. Hier zit Sanne bij haar grootmoede­r.
FOTO BERT DE DEKEN Bewoners Marie-Louise en Jos mogen weer bezoek ontvangen. Hier zit Sanne bij haar grootmoede­r.
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Mia en Ivo verloren tijdens de corona-uitbraak in wzc Hemelrijck twee familieled­en.
FOTO BERT DE DEKEN Mia en Ivo verloren tijdens de corona-uitbraak in wzc Hemelrijck twee familieled­en.
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Dokter Guido Nicolaï.
FOTO BERT DE DEKEN Dokter Guido Nicolaï.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium