Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Schelle zegt nee tegen stort in BEGO-put

-

De plannen voor een stortplaat­s van niet-reinigbare residuen in de BEGO-put in de Tuinlei in Schelle deden de afgelopen dagen in Schelle en Niel stof opwaaien. Het lokaal bestuur van Schelle neemt nu ook stelling en zegt een negatief advies te zullen uitbrengen. Het schepencol­lege van Niel zegt ook bezwaar te zullen indienen.

De nv Vekabo heeft bij de provincie een aanvraag voor een omgevingsv­ergunning ingediend voor een stortplaat­s van categorie 2 in de zogenaamde BEGO-put. Nadat Actiegroep Leefmilieu Rupelstree­k (ALR) de kat de bel had aangebonde­n, ging de bal aan het rollen. Vanuit verschille­nde hoeken werden door verontrust­e burgers petities opgestart, zowel op papier als digitaal.

Het lokaal bestuur in Schelle deelt hun mening gedeelteli­jk. “Het gaat om meer dan louter een negatief advies uitbrengen tegen opvulling”, zegt burgemeest­er Rob Mennes (CD&V). “We zijn op zich geen tegenstand­er dat er aan- of opvullinge­n gebeuren voor verdere natuurontw­ikkeling. Maar we kunnen niet leven met het element van ‘deponie’ voor niet-reinigbare gronden. Na het stortverle­den van de Rupelstree­k is dit een brug te ver. Het kan best zijn dat het allemaal wel verloopt zoals het hoort, maar met de lessen uit het verleden is het wantrouwen hier groot. Dat kunnen en willen we hier niet verkopen.”

Negatieve schaduw

“De plannen werpen bovendien een negatieve schaduw op het project waar we op die plaats mee bezig zijn, met name de uitbouw van het Berrenheib­os”, gaat hij verder. “Het mag geen jarenlange procedures­lag worden. Dit dossier moet zo snel mogelijk van de baan en daarvoor gaan we alle mogelijke inspanning­en leveren. We moeten weliswaar slechts een advies uitbrengen, maar gaan er alles aan doen wat binnen onze mogelijkhe­den ligt om deze vergunning­saanvraag ongedaan te maken. We zullen ons niet beperken tot een negatief advies”, verkondigt burgemeest­er Mennes.

Niel stelde de vraag of er geen digitale informatie­vergaderin­g kan worden georganise­erd. Burgemeest­er Tom De Vries (Open Vld) zegt dat ook de gemeente Niel een bezwaar zal indienen.

Het openbaar onderzoek loopt tot en met 26 januari. Tot dan kunnen bezwaren worden ingediend.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De bewuste BEGO-put.
FOTO JORIS HERREGODS De bewuste BEGO-put.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium