Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het zou mooi zijn als ons verhaal navolging zou krijgen”

Athletes for Hope-project van Marc Herremans koppelt prestatied­oelen aan liefdadigh­eid

- BART SPRUIJT

Het Athletes for Hope-project van Marc Herremans nam in 2020 een vliegende start. De triatleten, BMX’ers en veldrijder­s zamelden liefst 120.000 euro (!) in voor hun goede doel, zijnde het realiseren van een revalidati­eweide en een staprobot voor kinderen tegen eind 2023. In 2021 wil het jonge team doorgaan op dat elan.

Zes triatleten, twee BMX’ers en vier veldrijder­s vormen het team voor 2021. Voor ieder prestatied­oel (bijvoorbee­ld Belgisch kampioen worden) dat de sporters halen, krijgen ze een ferm sponsorbed­rag (10.000 euro) voor het project. In het eerste jaar overtrof het team de stoutste verwachtin­gen.

“Het was ons doel om 60.000 euro op te halen aan de hand van prestatied­oelen op grote wedstrijde­n en kampioensc­happen”, zegt coach Marc Herremans. “Dat is ruimschoot­s gelukt. De atleten hebben 120.000 euro bijeen gesprokkel­d. Zowel qua prestaties als qua opbrengst hebben we onze doelen ruimschoot­s gehaald.”

Het team heeft één duidelijke droom voor ogen. “Ons doel is visueel en concreet. Op een ter- mijn van vier jaar willen we een staprobot voor kinderen aankopen en een revalidati­eweide realiseren. Eind 2023 zullen kindjes met de staprobot op de revalidati­eweide kunnen stappen. Dat is ons doel en dat gaan we halen ook. Als je als triatleet in een team zit met een hoger doel, dan motiveert dat extra. Het zou mooi zijn als ons verhaal navolging zou krijgen en ook andere sportteams zich aan goede doelen zouden koppelen. Sport en liefdadigh­eid gaan perfect samen.”

Opmerkelij­k: net als de voorbije jaren blijft Herremans consequent de kaart van de jongeren trekken. “Het mooie aan ons team is dat we inzetten op jeugd. De grotere clubs wachten vaak tot iemand goed geworden is om die dan weg te plukken. Wij redeneren net omgekeerd. Jongeren opleiden staat centraal. In onze jeugd zitten namen die in de toekomst nog groot gaan klinken. Ik geloof even hard in onze jeugdatlet­en als dat ik destijds geloofde in Marten Van Riel en Stenn Goetstouwe­rs, toen die op 16-jarige leeftijd bij mij kwamen trainen. Ook toen hadden sommigen hun twijfels over hun capaciteit­en, en kijk waar ze nu staan… Je mag nooit te vroeg stellen dat jongeren er niet zullen komen. Als je goed en hard werkt met jeugd, dan kunnen die gasten heel ver geraken. Dat blijven we keer op keer bewijzen.”

De helft van het team bestaat uit triatleten. Op alle afstanden willen ze scoren in 2021. “Stenn Goetstouwe­rs mikt op de Ironmans, met oog op de kwalificat­ie voor Hawaï. Hanne De Vet wil internatio­nale successen behalen en hoopt om als eerste reserve van de Belgian Hammers, de Belgische estafettep­loeg, mee te kunnen naar de Spelen in Tokio. Onze jongeren Hasse Fleeracker­s, Preben Fleeracker­s en Celine Vrints willen schitteren op het BK jeugdtriat­lon in Wuustwezel. Zij zijn de next generation. Als zij er over enkele jaren helemaal staan, dan kan ik stilaan een stapje terugzette­n en aan mijn pensioen beginnen te denken.”

Het Atletes for Hope-team 2021: Triatleten:

Stenn Goetstouwe­rs Hanne De Vet Niek Heldoorn Kirsten Nuyes Hasse Fleeracker­s Preben Fleeracker­s Celine Vrints BMX:

Didi Van Tiggel Bo Van Tiggel Veldrijden:

Milan De Winter Eline De Winter Jelle Harteel Sterre Vervloet

 ?? FOTO MARC VAN HECKE ?? Stenn Goetstouwe­rs is de grootste naam die deel uitmaakt van het Athletes for Hope-project. “Stenn hoopt zich dit jaar te kwalificer­en voor de Ironman van Hawaï”, zegt Marc Herremans.
FOTO MARC VAN HECKE Stenn Goetstouwe­rs is de grootste naam die deel uitmaakt van het Athletes for Hope-project. “Stenn hoopt zich dit jaar te kwalificer­en voor de Ironman van Hawaï”, zegt Marc Herremans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium