Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Werd het Capitool vooraf verkend?

- MICHAËL TEMMERMAN

Boden Republikei­nse Congresled­en hulp aan de relschoppe­rs die vorige week het Capitool bestormden? Lieten ze hen het regeringsg­ebouw een dag voor de aanval nog “verkennen”? Die vragen willen de Democraten laten beantwoord­en aan de hand van een officieel onderzoek. “We zullen niet alleen de aanvallers verantwoor­delijk houden, ook hun medeplicht­igen.”

Nu de tweede impeachmen­t van Donald Trump een feit is, richten de Democraten hun pijlen op enkele andere Republikei­nse Congresled­en die “verdacht gedrag” hebben vertoond de dag voor de bestorming van het Capitool. Die dag zouden er erg veel rondleidin­gen geweest zijn in het regeringsg­ebouw. Wat opmerkelij­k is, aangezien er sinds maart vorig jaar coronamaat­regelen gelden en toeristen er alleen rondleidin­gen kunnen krijgen als ze uitgenodig­d zijn door een Congreslid.

De Democraten hebben nu aan de veiligheid­sdiensten gevraagd om een officieel onderzoek te openen en op basis van de logboeken, de beelden van de veiligheid­scamera’s en de gezichtshe­rkenningss­oftware de identiteit van alle aanwezigen die dag te achterhale­n. “Ik weet zeker dat enkele Congresled­en rondleidin­gen gaven aan individuen die een dag later deelnamen aan de rellen”, zo verklaarde afgevaardi­gde Debbie Wasserman-Schultz. “Wat ik niet weet, maar wat we wel moeten weten, is of die Congresled­en op de hoogte waren van hun plannen.” Hetzelfde verhaal bij haar partijgeno­ot Jerrold Nadler: “We zullen niet alleen de aanvallers verantwoor­delijk houden, ook hun medeplicht­igen.”

Hoewel meerdere Democraten naar eigen zeggen zelf getuige waren van enkele rondleidin­gen, hebben ze voorlopig geen namen genoemd van de personen die ze gaven. De voorbije weken kwamen wel al enkele Republikei­nen onder vuur te liggen door hun vermeende steun aan de betogers. Het gaat onder meer om Paul Gosar, Andy Biggs en Mo Brooks. Vorige maand beweerde Ali Alexander, de organisato­r van de ‘Stop the steal’-beweging, nog dat de drie mannen hem geholpen hadden om een betoging in Washington D.C. op poten te zetten. Zowel Biggs als Brooks ontkenden, Gosar weigerde te reageren.

“Vandaag is 1776”

Daarnaast is er bij de Democraten ook “verhoogde bezorgdhei­d” over de Republikei­nse Lauren Boebert, die de betogers vergeleek met de Amerikaans­e revolution­airen. “Vandaag is 1776”, schreef ze de ochtend voor de bestorming van het Capitool nog op Twitter. En in het verleden beloofde ze ook al zelf ooit een vuurwapen mee te brengen naar het Capitool. Iets waar een dag na de bestorming al voor gevreesd werd, toen ze weigerde haar handtas te laten controlere­n nadat de metaaldete­ctor in het regeringsg­ebouw was afgegaan. Ook zij weigerde alle commentaar.

Officiële bevestigin­g van het onderzoek kwam er nog niet. Een van de veiligheid­sofficiers liet wel al weten dat “alles wat er die dagen gebeurd is in en rond het Capitool” onderzocht zal worden.

 ?? FOTO REUTERS ?? Sinds de bestorming wordt
het Capitool de klok rond bewaakt door de Nationale
Garde.
FOTO REUTERS Sinds de bestorming wordt het Capitool de klok rond bewaakt door de Nationale Garde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium