Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw monument in Manhattan sluit na drie zelfmoorde­n

-

The Vessel, een nieuw monument in Manhattan in de vorm van een hoge wenteltrap, is sinds deze week gesloten voor onbepaalde tijd. De sluiting kwam er nadat een 21jarige man van het monument was gesprongen en zelfmoord had gepleegd. In minder dan een jaar tijd beroofden al drie mensen zich van het leven door zich te laten vallen van The Vessel.

Een 21-jarige man uit San Antonio beroofde zich van het leven door zich te laten vallen van een van de hoogste trappen op The Vessel in Manhattan. Dat gebeurde op een maandagoch­tend, nadat op 21 december vorig jaar een 24-jarige vrouw uit Brooklyn hetzelfde had gedaan op dezelfde plaats. In februari vorig jaar pleegde een 19jarige man uit New Jersey ook zelfmoord op die locatie.

Na de reeks zelfmoorde­n is het monument voor onbepaalde tijd gesloten. Het is onduidelij­k wanneer het terug zal openen. Een woordvoerd­er van Related Companies, de ontwikkela­ar van de site waar The Vessel staat, zei dat het bedrijf eerst wil overleggen met experts op het gebied van zelfmoordp­reventie.

Heuphoogte

Nog voor The Vessel er goed en wel stond, kwam er al kritiek op het ontwerp. Audrey Wachs, voormalig hoofdredac­teur van The Architect's Newspaper, schreef in 2016 al dat ze zich zorgen maakte. Ze dacht dat mensen zouden springen omdat de leuning van de trappen en de platformen maar tot heuphoogte komen.

Het lokale bestuur stelde voor om de leuning en de barrière te verhogen voor de veiligheid.

The Vessel werd ontworpen door de Londense ontwerper Thomas Heaterwick van Heatherwic­k Studio. Het kunstwerk is een constructi­e van 154 trappen die onderling verbonden zijn. Via bijna 2.500 treden kunnen bezoekers helemaal naar boven lopen om daar te genieten van een uitgestrek­t zicht op New York en de Hudson River.

Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kun je terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het nummer 1813 of via

 ?? FOTO ZUMA PRESS ?? The Vessel.
FOTO ZUMA PRESS The Vessel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium