Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mooi contract wacht op Losada in Amerikaans­e MLS

- KOEN FRANS

Het gaat hard voor Hernan Losada. Vorig seizoen maakte de Argentijn zijn debuut als hoofdcoach bij Beerschot, nu is hij volgens The Washington Post de topkandida­at om aan de slag te gaan bij viervoudig Amerikaans landskampi­oen DC United. Op het Kiel ontkennen ze de geruchten niet, maar weten ze officieel van niets.

Hernan Losada is ‘hot’ in het trainerswe­reldje. De voormalige publieksli­eveling van Beerschot is nog geen drie jaar met voetbalpen­sioen, maar heeft intussen ook als trainer in no time veel voetbalhar­ten veroverd. Losada loodste Beerschot vorig seizoen na zeven jaar opnieuw naar het hoogste niveau en liet zijn ploeg in 1A aanvallend en attractief voetballen. De bekroning volgde met een knappe tweede plaats in de verkiezing van ‘Trainer van het Jaar’, na de ongenaakba­re Philippe Clement van landskampi­oen Club Brugge.

Topkandida­at

En nu is er dus ook voor het eerst concrete interesse voor de 38-jarige Argentijn. Het Amerikaans­e DC United is al sinds oktober naarstig op zoek naar een opvolger voor Ben Olsen, die liefst tien jaar hoofdtrain­er was bij de club uit Washington DC. Volgens The Washington Post waren er op een gegeven moment 25 kandidaten om Olsen op te volgen, daar zouden er nu nog vier van overblijve­n. Hernan Losada is de eerste keuze van het clubbestuu­r. Ook de Spanjaard Pep Clotet, die tot juli van vorig jaar trainer was bij Birmingham City in de Engelse Championsh­ip, staat onder anderen nog op het lijstje van DC United.

Hoge lonen

DC United is sinds de start van de Major League Soccer in 1996 een van de meest succesvoll­e clubs in Noord-Amerika. Alleen Los Angeles Galaxay veroverde in die periode meer landstitel­s (vijf) dan DC United (vier). Tot voor kort had het Wayne Rooney onder contract staan. Rooney verdiende in de Amerikaans­e hoofdstad een slordige 3,5 miljoen dollar (zo’n 2,9 miljoen euro) per jaar.

De coaches verdienen doorgaans minder dan de sterspeler­s in de MLS en DC United is momenteel een van de minder rijke clubs in de competitie.

Ben Olsen verdiende er desondanks een half miljoen dollar per jaar. Dat is ongeveer 414.000 euro. Peanuts voor de MLS, maar wel een veelvoud van wat Losada op het Kiel verdient.

Nieuwe deal op het Kiel?

Het bestuur van Beerschot heeft officieel nog niets vernomen en wil dan ook niet reageren op dit nieuws. Voor Beerschot lijkt een vertrek van de succescoac­h niet aan de orde. Losada ligt op het Kiel nog tot 2023 onder contract. Een eventueel financieel voorstel van DC United zal voor Losada bovendien nooit even aanlokkeli­jk zijn als wat Ivan Leko voorgescho­teld kreeg in China. En Losada heeft meer voeling met Beerschot dan Leko had met Antwerp. De makelaars van de Argentijn zouden de interesse van DC United natuurlijk wel kunnen aangrijpen om een verbeterd contract voor hun cliënt af te dwingen. Op Instagram plaatste Losada gisteren nog een foto met de dubbelzinn­ige boodschap: “There is no right time, just time, and what you do with it.”

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? Losada, hier letterlijk op handen gedragen door zijn spelers na de gewonnen promotiefi­nale tegen OHL.
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY Losada, hier letterlijk op handen gedragen door zijn spelers na de gewonnen promotiefi­nale tegen OHL.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium