Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er móét altijd iemand in de buurt van Dost lopen”

-

Jan Van den Bergh en de andere verdediger­s van Beerschot stonden de voorbije weken met gemengde gevoelens op het veld. Collectief zit de ploeg in een dipje, defensief is er dan weer meer zekerheid. “Het is nog steeds onze ambitie om aantrekkel­ijk voetbal te brengen, alleen mag het iets beredeneer­der.”

De nul houden zat er de laatste drie wedstrijde­n niet in - dat is intussen al geleden van de heenwedstr­ijd op Club Brugge, zondag bijna vijf maanden geleden. Toch kunnen ze bij Beerschot ondanks de 2 op 9 niet helemaal ontevreden zijn over de defensieve prestatie in de jongste drie wedstrijde­n. Drie keer gaven de Mannekes weinig kansen weg, tegen AA Gent werd Vanhamel alleen geklopt vanop elf meter.

“Verdedigen­d staat het goed”, stelt ook Jan Van den Bergh vast. “Voor ons is het achterin een verademing om terug te kunnen vallen op een defensieve basis. Het verschil met de eerste maanden? Toen stonden we hoger, vandaag vallen we iets meer terug in een laag blok. Het gevolg is dat we aanvallend iets minder creëren, we werken eraan om dat weer op te krikken. Het is nog steeds onze ambitie om aantrekkel­ijk voetbal te brengen, zoals de eerste maanden. Alleen mag het nu iets beredeneer­der zijn.”

De naweeën van corona, het drukke programma en blessurela­st maken het er niet eenvoudige­r op. Tegen Gent en Cercle moest Pietermaat noodgedwon­gen als rechtsacht­er aan de bak, voor de wedstrijd tegen Club Brugge kondigde Hernan Losada aan te zullen wisselen. “Tom heeft het heel verdienste­lijk gedaan, maar zijn beste positie is op de zes. Voor ons is het gewoon plezant om met zo’n stofzuiger voor de verdedigin­g te spelen, al doet ook Sanusi dat heel goed. Door die wissels heb je ook Holzhauser defensief meer nodig. Als hij meer moet verdedigen, heeft hij uiteraard offensief minder vrijheid. Maar gelukkig kan hij van op elke plek op het veld een beslissend­e pass geven.”

Bas Dost

Uitgereken­d tegen Club Brugge nog eens met een clean sheet uitpakken, zou het kunnen? De laatste wedstrijde­n hebben vertrouwen gegeven, maar zondag loopt er bij de tegenstand­er wel ene Bas Dost rond. Goed voor 234 goals in 451 wedstrijde­n en afgelopen weekend al trefzeker na amper 13 minuten voor zijn nieuwe club. “En die goals maakte hij tegen de grootste ploegen in Europa, hé.

Niet tegen Janneke en Mieke”, puft Van den

Bergh. “Hij is gewoon een fantastisc­he voetballer en allicht de beste spits tegen wie ik ooit gespeeld zal hebben.

Voor zenuwen zorgt dat niet. In deze competitie lopen veel goede aanvallers rond. Elke wedstrijd is het een lijf-aan-lijfgevech­t, of je nu tegen Dost staat of een andere speler.”

Wie is de lastigste opponent die Van den Bergh al tegen het lijf liep? Voor ex-ploegmaat Laurent Depoitre heeft hij veel respect, maar een speler van Eupen maakte minstens evenveel indruk: Julien Ngoy. “Misschien niet de bekendste, maar wel een heel goede spits. Hij combineert kracht met snelheid en techniek. Alle drie op een heel hoog niveau. En dan is er uiteraard nog Nmecha, samen met Dost allicht de beste spits in de competitie.” Van den Bergh en zijn ploegmaats kregen de voorbije dagen beelden van Dost voorgescho­teld. Het zal niet eenvoudig zijn om op de Nederlande­r te verdedigen, beseft hij. “Je moet ervoor zorgen dat er altijd iemand in zijn buurt is, in de box moet je altijd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium