Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wellicht had ik op BK last van griepaanva­l”

-

Nee, ook voor eliterenne­rs zonder contract is het coronaseiz­oen 2020-2021 geen al te leuke campagne. Toch is Ingmar Uytdewilli­gen in de eerste plaats allang blij dat hij überhaupt nog aan crossen toekomt.

“Prettig zou ik het inderdaad niet noemen”, zegt de 29-jarige Zandvliete­naar. “In de profkoerse­n moeten we vaak starten vanop de zesde of zevende rij. Probeer dan maar eens een goede uitslag te rijden. Maar goed, het is voor iedereen hetzelfde. Alle B-crossen vielen weg, jongeren hadden zelfs niet eens meer de kans om te crossen en op zeker moment moest je ook nog over UCI-punten beschikken om te mogen starten. Heel wat renners konden daardoor de fiets meteen op stal zetten. Gelukkig beschikte ik wel nog over een aantal UCI-punten en behoor ik tot een continenta­le profploeg, waardoor ik zelfs als niet-prof toch mocht starten in de crossen voor profs. Al zag het er ook voor mij even naar uit dat het seizoen zou eindigen op 31 december. De UCI-punten die ik vorig jaar in december in Mol had gepakt met mijn dertiende plaats, speelde ik kwijt omdat de Zilvermeer­cross verhuisde naar dit weekend half januari. Daarom ben ik half december naar Tsjechië gereden, waar ik derde werd in een UCIwedstri­jd. Zo had ik opnieuw voldoende punten om dit seizoen verder te kunnen uitrijden.”

Geen BK voor elite zonder contract

Nog een domper voor Uytdewilli­gen: vorige week vond er voor de

Rillen, braken en zich heel slecht voelen. Na het BK leek het er even op dat Ingmar Uytdewilli­gen te kampen had met corona. “Maar de test was negatief. Het zal dus de griep geweest zijn.”

elite zonder contract geen BK plaats. Al jarenlang vindt die titelstrij­d samen plaats met die van de profs. Maar ook dat feestje ging nu dus niet door. “Dat vond ik logisch, veel renners mochten gewoon niet starten. Dat wisten we al veel langer. Toch stond ik in Meulebeke gemotiveer­d aan de start. Ik hoopte rond de twintigste plaats te finishen en uit eergevoel wou ik toch ook graag bij de eerste drie eliterenne­rs zonder contract

eindigen. Viel dat even tegen. Het vlotte van geen kanten, ik kreeg mijn hartslag niet omhoog en mijn benen wilden niet mee. Uiteindeli­jk werd ik pas 29ste. Toen ik ’s avonds thuiskwam, ging het van kwaad naar erger. Ik begon over heel mijn lichaam te rillen, moest braken en voelde me gewoon slecht. De coronatest was negatief, net zoals twee dagen daarvoor. Het ging dus wellicht om een griepaanva­l. Tot dinsdagavo­nd

heb ik uitgeziekt. Woensdag ben ik weer de fiets op gesprongen. Op het zandparcou­rs in Mol hoop ik beter voor de dag te komen en net als vorig jaar met een mooie uitslag te kunnen uitpakken. Op het WK en de wereldbeke­rwedstrijd in Overijse na rij ik daarna nog de meeste veldritten die op de kalender staan. Nogmaals: ik ben allang blij dat ik tenminste nog de kans krijg om te crossen.”

 ?? FOTO GOYVAERTS ??
FOTO GOYVAERTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium