Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Week van...

-

Sacha Van Wiele

Elke zaterdag blikt een stadsrepor­ter terug op de gebeurteni­ssen van de voorbije week

In de nasleep van de veroordeli­ng van Moeders voor Moeders voor discrimina­tie, wegens het niet toelaten van hoofddoeke­n, wisselden de voorbije week gevoelens van schaamte en verontwaar­diging elkaar af.

De vzw Moeders voor Moeders draait op vrijwillig­ers. Voor veel vrouwen in armoede is de vzw de laatste strohalm. Het is dan ook een lovenswaar­dig initiatief. Alleen, er zit ook een onrechtvaa­rdig kantje aan de werking. In het gebouw van Moeders voor Moeders geldt een hoofddoeke­nverbod. Volgens de vzw om iedereen ‘een thuisgevoe­l’ te geven. Een hoofddoek staat dat blijkbaar in de weg.

Moslimmoed­ers met hoofddoek moesten in een aparte ruimte aan de inkom wachten op hun noodpakket. De cafetaria was voor deze vrouwen verboden terrein. Een van de moeders diende daarom klacht in via het gelijkekan­sencentrum Unia. Moeders voor Moeders werd door de rechtbank veroordeel­d op basis van de antidiscri­minatiewet en riskeert een dwangsom van 500 euro per inbreuk.

Politieke partijen die niet hoog oplopen met Unia, sprongen meteen in de bres voor Moeders voor Moeders. Antwerps Vlaams Belang-fractielei­der Sam Van Rooy bood aan om de gerechtsko­sten te betalen als de vzw in beroep zou gaan. Schepen en Antwerps N-VA-voorzitter Fons Duchateau wou niet achterblij­ven en viel op zijn beurt Unia aan.

Unia had nochtans pogingen ondernomen om een rechtszaak te vermijden door te zoeken naar een compromis. Moeders voor Moeders wees dat af. De rechtbank was dan nog de enige optie. Unia deed in dit dossier louter wat van hen werd verwacht. Het was onzin van Duchateau om het centrum te verwijten dat het Moeders voor Moeders viseert. De schepen zwijgt daarbij in alle talen over het vonnis. Rechtsstaa­t? Alleen als het in het kraam van de schepen past. Dit is beschamend.

Het bestuur van Moeders voor Moeders voelde zich blijkbaar moreel gesteund door de uitspraken van deze politici. De vzw nam daarop de beschamend­e beslissing om alle moeders op straat te laten wachten op noodhulp. In het zicht van iedereen die daar passeert. De vzw lijkt zo alle moeders te willen straffen, omdat een van hen het aandurfde een klacht in te dienen. Je verwacht dan verontwaar­digde reacties, niet in het minst van schepen van Armoedebes­trijding Tom Meeuws (sp.a). Puur om politiek strategisc­he redenen kreeg die geen veroordeli­ng, zelfs geen lichte, over de lippen. Hij wou geen ruzie met coalitiepa­rtner N-VA. Bemiddelen dan? Zelfs dat niet. Dat hij niet verantwoor­delijk zou zijn omdat Moeders voor Moeders geen stadssubsi­dies krijgt, is een zwak excuus. Deze socialist is blijkbaar vergeten dat zijn partij ontstond uit de verontwaar­diging over het lot van de meest kwetsbaren. Een schepen van Armoedebes­trijding zou zich daarvoor moeten schamen.

De mensen achter Moeders voor Moeders gaan in beroep tegen het vonnis, wat hun volste recht is. Het is alleen te hopen dat ze ondertusse­n inzien dat de échte slachtoffe­rs de moeders zijn die nu op straat moeten wachten. Kwetsbare, moedige vrouwen die de vernederin­g overwonnen, hun trots inslikten en zich wegcijferd­en om naar een voedselbed­eling te gaan, zodat hun kinderen niet met een lege maag naar bed moeten.

Als die moeders dat kunnen, hoe moeilijk kan het dan zijn voor Moeders voor Moeders om hun door dit vonnis gekrenkte trots opzij te zetten? Om eens na te denken over hoe ze iedereen, en dan ook echt iederéén, kunnen laten genieten van het door hen zo gepropagee­rde thuisgevoe­l? Het lijkt een klein offer in verhouding tot dat wat tientallen moeders dagelijks aan hun poort brengen.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium