Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Theatervoo­rstelling wijkt voor vaccinatie­dorp in CC De Mol “Na 2020 nu ook 2021 kwijt”

- DOMINIQUE PIEDFORT

De Antwerpse actrice en theatermaa­kster Kyoko Scholiers plaatste een open brief op Facebook die in de cultuurwer­eld flink wordt gedeeld. Want waarom deze sector extra hard treffen door CC De Mol om te toveren tot een vaccinatie­centrum?

Het grote publiek kent Kyoko Scholiers onder meer dankzij Geub, de komische fictiereek­s met Philippe Geubels die in 2019 liep op Eén. In het najaar van 2020 moest haar theaterpro­ductie rond jeugdzorg Boy in de Vlaamse schouwburg­en starten. Denk niet aan een solovoorst­elling. De cast bestaat verder nog uit Sofie Decleir, Jeroen Perceval en Tiny Bertels. Ook het kinderkoor van de Vlaamse Opera staat hier op de planken. Corona besliste er anders over. Kyoko Scholiers hoopte op beterschap in 2021, maar kan de opvoering in Lier alvast schrappen. “Ik hoorde dat er is besloten om van CC De Mol een vaccinatie­centrum te maken voor de regio Lier, Nijlen, Berlaar, Ranst en Duffel en dat tot eind oktober. Tot dan kunnen er geen voorstelli­ngen meer plaatsvind­en in CC De Mol. Een grote productie van mij, die al van 2020 naar 2021 werd verschoven wegens corona, kan hierdoor niet meer doorgaan in Lier. Opnieuw verschuive­n blijkt haast onmogelijk. Hierdoor worden een kinderkoor, vier muzikanten, een productiel­eidster, een technieker, zeven acteurs en natuurlijk het publiek getroffen. En mijn voorstelli­ng is er uiteraard maar

Kyoko Scholiers: “Mijn voorstelli­ng is uiteraard maar een van de vele voorstelli­ngen die in september en oktober niet zullen kunnen doorgaan.”

eentje van de vele die in septembero­ktober 2021 niet mogen doorgaan in De Mol.”

“Wat bezielt een stadsbestu­ur om deze keuze te maken? Net wanneer de culturele sector, die een van de hardst door de maatregele­n getroffen sectoren is, weer een beetje op gang zou kunnen komen, wil de stad uitgereken­d van het cultureel

centrum een vaccinatie­centrum maken. Ik wil er niet zomaar vanuit gaan dat de beweegrede­nen van cynische of sadistisch­e aard zijn. Ik zou zeggen: eender welke ruime plek komt in aanmerking, als ze maar niet gelinkt is aan de culturele of de horecasect­or, die beide al sinds maart 2020 zwarte sneeuw zien.” De Lierse burgemeest­er Frank Boogaerts (N-VA) licht die keuze toe. “In de eerste plaats wil ik zeggen dat er vanuit onze eigen cultuurdie­nst geen enkele negatieve reactie komt. En ik denk niet dat er bij versoepeli­ngen plots weer grote producties mogelijk zijn, met alle begrip voor de cultuursec­tor die wil heropstart­en..”

Openbaar vervoer

“Nu, waarom die keuze voor CC De Mol? We hebben met alle partners in de regio de mogelijkhe­den overlopen. De Mol bleek de beste keuze: een grote parking, makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en voor fietsers. Het is een goed uitgerust gebouw met een centrale ligging waar zo veel mogelijk mensen gevaccinee­rd kunnen worden, zonder een grote afstand te moeten afleggen.”

 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ??
FOTO FREDERIK BEYENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium