Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maria Middelares krijgt na lang aandringen eindelijk schoolstra­at

- ELKE LAMENS

Ouders die hun kinderen maandag 18 januari met de wagen afzetten of ophalen aan de schoolpoor­t van Maria Middelares in de Toekomstla­an, kunnen de straat niet meer inrijden. Het wordt tot eind juni een schoolstra­at bij het begin en einde van de schooldag.

Sinds zijn aantreden in januari 2017 ijvert algemeen directeur Filip Van Herck voor een veiliger schoolomge­ving. Hij is erg blij dat de gemeente er gehoor aan heeft gegeven. Vrije basisschoo­l Maria Middelares telt zeshonderd kleuters en leerlingen. Dat betekent een grote verkeersdr­ukte bij het begin en einde van de schooldag. “We verspreide­n de leerlingen al over drie in- en uitgangen van de school, maar het blijft druk, met een gevaarlijk­e cocktail van autoverkee­r, voetganger­s en fietsers.”

Zo is er alvast één toegang via de Toekomstla­an, een doodlopend­e straat. “Heel wat ouders parkeren hun wagen hier kriskras door elkaar in de straat. Vermits die doodloopt, moeten ze allemaal langs dezelfde weg heen en terug. Veel frustratie­s, maar ook een gevaar, want het voetpad stopt hier en dus zijn

kinderen gedwongen om op straat te lopen tussen al die manoeuvrer­ende auto’s. Als de straat is afgesloten voor autoverkee­r, hopen we die gevaarlijk­e situatie op te lossen. We willen dat mensen hun wagen aan het kanaal parkeren en dan naar school wandelen. Het proefproje­ct loopt zes maanden.”

De schoolstra­at geldt telkens een halfuur, van 8.15 tot 8.45u en van

15.15 tot 15.45u.

Er zijn nog twee ingangen op de Hogebaan, maar die is te smal om zo veel verkeer te slikken. Daarom is er al in september 2013 een HST (hup, salut, tot straks)-strook ingevoerd. Ouders rijden met de wagen op de strook en leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar halen de kinderen uit de wagen en begeleiden ze veilig tot aan de schoolpoor­t.

De ouders blijven zitten en rijden dan gewoon door.

Corona

“Dat werkt, maar we merken dat (groot)ouders meer ruimte innemen op het fiets- en voetpad voor de schoolpoor­t, omwille van de afstand die ze moeten respectere­n voor corona. Dit maakt dat ze de doorgang voor andere voetganger­s

en fietsers belemmeren. Tijdens de kerstvakan­tie heeft de technische dienst paaltjes geplaatst langs het fietspad waardoor iedereen verplicht is om enkel de straat via de zebrapaden en niet meer zomaar kriskras over te steken. Een pak veiliger hebben we al gemerkt.”

Maria Middelares, Hogebaan 2, www.maria-middelares.be

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? De Toekomstla­an in Sint-Job is tot het einde van het schooljaar een schoolstra­at. Bij het begin en einde van de schooldag mogen hier geen auto’s in. Dit moet het veiliger maken voor de 600 kleuters en leerlingen van vrije basisschoo­l Maria Middelares.
FOTO ELKE LAMENS De Toekomstla­an in Sint-Job is tot het einde van het schooljaar een schoolstra­at. Bij het begin en einde van de schooldag mogen hier geen auto’s in. Dit moet het veiliger maken voor de 600 kleuters en leerlingen van vrije basisschoo­l Maria Middelares.
 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Tijdens de kerstvakan­tie heeft de technische dienst van de gemeente paaltjes geplaatst tussen het fietspad en de rijweg van de Hogebaan. Tussen de paaltjes wordt nog lint gespannen waardoor iedereen verplicht is om via de zebrapaden de straat over te steken.
FOTO ELKE LAMENS Tijdens de kerstvakan­tie heeft de technische dienst van de gemeente paaltjes geplaatst tussen het fietspad en de rijweg van de Hogebaan. Tussen de paaltjes wordt nog lint gespannen waardoor iedereen verplicht is om via de zebrapaden de straat over te steken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium