Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Vind jij dat terugdraai­ende meters van zonnepanel­en behouden moeten blijven?

-

Boerenbedr­og

Het lijkt me niet overdreven te stellen dat je een billijke vergoeding moet krijgen voor stroom die je via zonnepanel­en hebt opgewekt en op het net zet. De regering wil groene energie stimuleren, terecht. Daar mag dan wel iets tegenover staan. Men overtuigt duizenden gezinnen om zonnepanel­en te installere­n, maar dan wordt het niet te onderschat­ten effect van de terugdraai­ende meter op de energiefac­tuur koudweg afgepakt. Dit is simpel gezegd boerenbedr­og. Belofte maakt schuld. De regering zal met creatieve oplossinge­n over de brug moeten komen, zoniet verliest het investeren in groene energie zijn geloofwaar­digheid.

PAUL VAN HERCK, VOSSELAAR

Schande

Eerst zaken in het leven roepen, en wanneer de mensen daar instappen alles terugschro­even, met grote financiële gevolgen. Dit kan niet door de beugel. Het ruikt naar bedrog. En het is pure winst voor de stroomleve­rancier op de kap van de kleine man. Een schande.

DANNY BAETEN, ITEGEM

Meters vervangen

Ja, tot zolang niet iedereen een digitale meter heeft gekregen. Nog steeds blijven 470.000 bezitters van zonnepanel­en wél van de terugdraai­ende teller genieten. Als ze nu eens eerst deze meters vervangen, dan is iedereen gelijk voor de wet.

LISETTE VAN WEERT, BRASSCHAAT

Simultaan

Dit systeem moet behouden blijven voor iedereen die geen groenestro­omcertific­aten krijgt! Anders gaan de eigenaars van zonnepanel­en op zonnige dagen simultaan hun installati­e aan- en uitzetten. Eens zien hoe de VREG de problemen die daaruit volgen gaat oplossen.

GUY VADEBE, ANTWERPEN

Beloften waarmaken

De politici vragen al jaren om te investeren in groene stroom. Zij beloofden steunmaatr­egelen via groenestro­omcertific­aten en terugdraai­ende tellers. Het is aan de politici om hun beloften waar te maken en het systeem met terugdraai­ende tellers te behouden of te compensere­n via een andere vorm van tegemoetko­ming.

GILBERT VANDER VEKEN, ANTWERPEN

Twee keer gestraft

Het surplus aan elektricit­eit dat via de zonnepanel­en wordt opgeladen op het net dient vergoed te worden. Zoniet gaan de grote spelers met deze gratis elektricit­eit lopen en verkopen ze deze gratis grondstof aan de volle prijs verder aan de consument. Heeft de VREG er al eens bij stil gestaan of dit geen oneerlijke concurrent­ie is? Het argument dat je ook elektricit­eit verbruikt bij het genereren ervan houdt geen steek. Werkende mensen zijn hiervan de dupe. Ze gaan nooit nog hun investerin­g terugverdi­enen als ze moeten betalen voor de energie die ze eerst op het net zetten en in donkere periodes recuperere­n. Eigenaars van zonnepanel­en worden twee keer gestraft: kosten om elektricit­eit op het net te zetten en kosten aan het gewone tarief om eigen elektricit­eit terug van het net te halen. Dus: de terugdraai­ende teller moet behouden blijven.

MARC OOSTVOGELS, LILLE

Pech

Voor al diegenen die zonnepanel­en hebben: pech. Het Grondwette­lijk Hof zal zijn redenen wel hebben om dit af te schaffen. Ik denk dat iedereen die dit al jaren kan bekostigen geen boterham minder zal eten. Ik denk vooral aan de grote groep mensen die wel zouden willen meedoen met zonnepanel­en (milieu) maar er de middelen niet voor hebben. Misschien dient de beslissing vooral om de ongelijkhe­id in deze materie (de rijken rijker, de armen armer) gedeelteli­jk ongedaan te maken.

KRIS CLAESSENS, EKEREN

Batterijsy­steem

De terugdraai­ende teller voor de komende vijftien jaar moet zeker blijven. Er zijn heel veel gezinnen die een pv-installati­e hebben laten plaatsen vorig jaar. De terugverdi­entijd werd berekend op basis van de terugdraai­ende teller in combinatie met het prosumente­ntarief. Mocht toen geweten zijn dat de terugdraai­ende teller zou geschrapt worden, dan hadden deze klanten kunnen investeren in een installati­e met bijhorende batterij. Als de bestaande installati­e nu aangepast moet worden naar een batterijsy­steem, dan zal dat een serieuze meerkost betekenen.

JEF PEETERS, HEIST-OP-DEN-BERG

Gejost

Mensen spelen een spel. Als de overheid plots de regels van dat spel wijzigt, dan is dat simpelweg valsspelen. Tijdens het spel wijzig je de regels niet. Ik voel mij dus meer dan gejost!

KRIS DE RUYTER, EKEREN

Eigen energie terugkopen

Natuurlijk willen wij de terugdraai­ende meter terug. Nu zit ik hier met een installati­e van 8.000 euro waar ik overdag te veel energie mee aanmaak, die zonder vergoeding verdwijnt op het net. Straffer nog: ik betaal ervoor om die energie op het net te mogen zetten. En ‘s avonds moet ik mijn eigen elektricit­eit terugkopen aan 21% btw (onbegrijpe­lijk: een huis zonder elektricit­eit wordt onbewoonba­ar verklaard, maar ze rekenen wel de luxetaks). Ik moet inzetten op groene energie? Dan mag de overheid zorgen dat daar iets tegenover staat. DOMINIQUE MICHIELS, DEURNE

 ?? ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium