Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Poolse werknemers raken amper getest

Kempens bouwbedrij­f klaagt moeilijke administra­tie aan

- GUY VAN NIEUWENHUY­SEN

Het Turnhoutse bouwbedrij­f DKBouw wilde enkele Poolse onderaanne­mers die tijdelijk in België verblijven na zeven dagen quarantain­e laten testen. Dat bleek een haast onmogelijk­e opgave. “We willen alle mogelijke regels nauwgezet volgen, maar laat het alstublief­t praktisch haalbaar zijn”, klaagt Gwen Verbeek. Gwen Verbeek uit Oud-Turnhout helpt haar echtgenoot Kevin met de administra­tie van zijn bouwbedrij­f. Daar hoort momenteel de controle op de quarantain­e- en testverpli­chtingen van zijn buitenland­se onderaanne­mers bij. “Kevins bedrijf werkt met Poolse onderaanne­mers. Zoals de richtlijne­n van begin januari, hadden ze zich in Polen laten testen en gingen ze na hun aankomst in België in quarantain­e.” Woensdag moesten twee Poolse bouwvakker­s een nieuwe test ondergaan. Gwen had zich vooraf goed geïnformee­rd. Het triagecent­rum van Heist-op-den-Berg was voor deze Polen het meest nabij. “Maar daar konden ze niet worden getest, omdat ze geen Belgische identiteit­skaart hadden. Ik belde daarom opnieuw allerhande diensten op. Zowel de RSZ als de coronalijn vertelden mij dat ze het Belgische identifica­tienummer of TER-nummer op het Limosa-meldingsbe­wijs voor buitenland­se arbeidskra­chten konden gebruiken. Ik kon de twee bouwvakker­s laten testen in het Imeldaziek­enhuis in Bonheiden, hoewel dat eigenlijk alleen preoperati­eve coronatest­s uitvoert.”

Niet gekoppeld

Maar daarmee waren de problemen niet van de baan. Na de tests konden de resultaten niet aan een persoon worden gekoppeld aan de hand van het TER-nummer, want die nummers zitten niet in het identifica­tiesysteem van de testcentra. “Als zo’n test niet aan een persoon kan worden gekoppeld, is die niets waard en gaat de test in de vuilnisbak. Gelukkig heeft de coördinere­nde arts van het Heistse triagecent­rum dat tijdig opgemerkt en er persoonlij­k voor gezorgd dat de testresult­aten toch aan de juiste persoon konden worden gekoppeld. Sinds vrijdagmid­dag weten we dat beide personen negatief hebben getest en aan de slag kunnen. We hebben hen wel moeten betalen voor die tien dagen dat ze niet hebben kunnen werken.”

Struikelbl­ok

Er zijn volgens Gwen Verbeek wel meer obstakels voor buitenland­se werknemers. “De website mijngezond­heid.belgie.be bestaat in de drie landstalen, maar niet in het Engels, de enige vreemde taal die deze Poolse werknemers machtig zijn. Polen hebben bovendien geen e-ID, maar een papieren paspoort. Dat geldt voor wel meer nationalit­eiten.”

Kelly Van Tendeloo, Heists schepen van Sociale Zaken, had Gwen Verbeek naar de coördinere­nde arts verwezen. “Het is een ingewikkel­de procedure”, bevestigt zij. “Twee maanden geleden werden overal in Vlaanderen problemen vastgestel­d. Die zijn grotendeel­s verholpen. Wanneer het nu nog misloopt, ligt dat meestal aan de werkgever van die buitenland­se arbeidskra­chten. Maar dat is hier niet het geval. De moeilijke procedure is voor iedereen het grote struikelbl­ok.”

INSZ of BIS?

Gwen Verbeek stuurde een mail naar het kabinet van federaal minister van Sociale Zaken Frank Vandenbrou­cke, maar kreeg geen antwoord. Woordvoerd­er Arne Brinckman verwijst ons voor meer uitleg naar de taskforce Covid-19 Zorg van de Vlaamse overheid, geleid door Karine Moykens. Zij bevestigt dat dit problemen kan geven. “Belangrijk is dat mensen een INSZ-nummer hebben”, aldus Moykens. “Dat hebben ze normaal als ze hier tewerkgest­eld zijn, want de werkgever moet ook de Dimona-gegevens doorgeven. Wie geen INSZ-nummer heeft, valt niet onder de Belgische ziektewetg­eving en moet de test zelf betalen. In dat geval moet ook een arts worden aangeduid die dan de resultaten kan krijgen.”

Bij de Dienst Vreemdelin­genzaken van haar gemeente krijgt Gwen Verbeek nog een andere oplossing aangereikt. “Ze zouden zich moeten melden bij de gemeente waar ze verblijven. Daar krijgen ze dan een BIS-nummer voor niet-Belgen. Dat zou de oplossing voor het probleem moeten zijn.”

Maar leg dat maar eens uit aan een Pool die geen Nederlands spreekt.

Gwen Verbeek

DK-Bouw

“We willen alle mogelijke regels nauwgezet volgen, maar laat het alstublief­t praktisch haalbaar zijn.”

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Pas na veel moeite heeft Gwen Verbeek enkele Poolse onderaanne­mers kunnen laten testen.
FOTO BERT DE DEKEN Pas na veel moeite heeft Gwen Verbeek enkele Poolse onderaanne­mers kunnen laten testen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium