Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vorig jaar 12,5% meer overlijden­s in provincie Antwerpen

- JOOST VAN OPDORP THOMAS JANSEN

In het coronajaar 2020 stierven in totaal 19.422 inwoners van de provincie Antwerpen. Dat is

12,5% meer dan normaal. Binnen de provincie waren er vooral opvallend meer overlijden­s in Lint

(+46,7%), Stabroek (+35,2%), Puurs-Sint-Amands (+34,6%) en Mol (+32,8%).

Het Belgische statistiek­bureau Statbel heeft vrijdag een overzicht gepublicee­rd van de sterftecij­fers in 2020 voor alle gemeenten. Het afgelopen jaar was zoals verwacht een bijzonder dodelijk jaar, met het coronaviru­s en een hittegolf. Om de oversterft­e te berekenen, vergelijkt Statbel het aantal overlijden­s in 2020 met het gemiddelde aantal jaarlijkse sterfgeval­len van 2017 tot en met 2019.

Grote verschille­n

Uit die analyse blijkt dat er in ons land 127.134 mensen gestorven zijn in 2020. Dat is 15,9% meer dan normaal. De oversterft­e is het grootst in Brussel (+22,9%) en Wallonië (+19,3%). In Vlaanderen lag het aantal overlijden­s in het coronajaar 12,9% hoger dan gemiddeld in de drie voorgaande jaren.

Limburg werd zwaar getroffen door de eerste golf. Dat vertaalt zich ook in de cijfers. Het is in Vlaanderen de provincie met de hoogste oversterft­e: 14,7%. Daarna volgen West-Vlaanderen

(+14%), Oost-Vlaanderen

(+12,9%), Antwerpen (+12,5%) en Vlaams-Brabant (+10,9%). Ondanks de piek in het aantal besmetting­en die de provincie Antwerpen in de zomer beleefde, is de oversterft­e dus kleiner dan in de meeste andere delen van het land.

Opvallend: in acht Antwerpse gemeenten was het aantal overlijden­s in 2020 lager dan gemiddeld in de drie voorgaande jaren. In

Wuustwezel (-8,6%), Bonheiden

(-8,3%), Ranst (-4,8%), Wijnegem (-2,4%), Essen (-1,9%), Mortsel (-1,5%), Hulshout

(-1,2%) en Borsbeek (-1,1%) is er ‘ondersterf­te’.

De oversterft­e in een gemeente is op het eerste gezicht niet meteen te linken aan de coronacijf­ers. Analisten van Statbel zochten naar een verklaring, maar vonden die niet.

Geen grote impact

“De bevolkings­dichtheid heeft geen grote impact”, zo staat te lezen op de website van Statbel. “Ook gemeenten waarvan inwoners een lager gemiddeld fiscaal inkomen hebben, zijn niet meer getroffen dan gemeenten met een hoger gemiddeld fiscaal inkomen. De verschille­nde bevolkings­structuur tussen de gemeenten kan mogelijk een rol spelen, al zijn de effecten ook daar niet meteen zichtbaar. Ook als we kijken naar de oversterft­e bij gemeenten met een hogere aandeel van 85plussers, zien we niet meteen een markant effect.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium