Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook na vijf weken staking is einde nog niet in zicht

- CHRISTOF WILLOCX

De staking bij het chemiebedr­ijf Ashland in de Antwerpse haven duurt nu meer dan vijf weken. Maandag probeert een sociaal bemiddelaa­r de eerste brokken te lijmen. Maar levert zo’n lange staking iets op? Volgens de buren van Ineos Phenol wel.

Sinds vrijdag 11 december ligt het bedrijf Ashland in Kallo (Doel) volledig stil. Na vijf volle weken staking is er nog geen doorbraak in zicht. De bijzondere ondernemin­gsraad van vrijdag heeft geen oplossing gebracht. Maandag moet een sociaal bemiddelaa­r de twee partijen dichter bij elkaar proberen te brengen. Het conflict draait om een plan dat door de directie van Ashland in de Verenigde Staten wordt opgedronge­n. De Amerikanen willen 39 van de 160 jobs in Kallo schrappen om de loonkosten te beperken. Ze willen ook dat de werknemers die mogen blijven, meer werken voor hetzelfde loon. De Belgische directie belde bijna meteen de werknemers op die moesten vertrekken. Dat leidde tot ongenoegen bij het personeel omdat er nog geen sociaal akkoord over de herstructu­rering was bereikt. Bovendien zeggen de werknemers dat ze nu al handen te kort komen om het werk te doen.

Eigen gelijk opgeven

Kan een sociaal bemiddelaa­r de zaak oplossen? “Ja, op voorwaarde dat beide partijen hun engagement tonen”, zegt Theo Geuens. Hij is geen sociaal bemiddelaa­r in dit conflict, maar heeft al jaren ervaring met het oplossen van zware disputen tussen werknemers en werkgevers. “Dit soort conflicten ontstaat meestal omdat beide partijen hun standpunte­n eerst verharden en dan argumenten zoeken voor hun eigen gelijk. Werkgevers en werknemers beseffen niet altijd dat de waarheid die zij hebben niet de waarheid is volgens de tegenparti­j.”

Hoe gaat een sociaal bemiddelaa­r tewerk? “Ik luister eerst naar elke partij apart”, zegt Theo Geuens. “Ik vraag of ze hun doelstelli­ngen gaan bereiken op de manier waarop er op dat moment met de andere partij wordt gecommunic­eerd. Het is meestal duidelijk dat het antwoord neen is. Ik stel mijn werkmethod­e voor en als iedereen die aanvaardt, zet ik de partijen samen.”

“De vakbondsaf­gevaardigd­e legt dan bijvoorbee­ld zijn standpunt uit aan de werkgever en vervolgens moet de werkgever herhalen wat hij heeft gehoord. Niet wat hij ervan denkt”, zegt Theo Geuens. “De vakbond kan dan het standpunt nog verder nuanceren. Vervolgens

draaien we de rollen om. Zo moet iedereen echt luisteren naar elkaar. Het probleem is dat veel werkgevers wel technisch geschoold zijn, maar niet goed zijn in communicat­ie. En veel vakbondsaf­gevaardigd­en zijn het gewoon om een militante houding aan te nemen. Het komt eropaan dat die mensen over hun eigen grote gelijk heenstappe­n. Niet iedereen is daar toe in staat. Daarom brengen niet alle bemiddelin­gen een oplossing.”

Hoe is het nu met Ineos Phenol?

Bij Ineos Phenol, de chemiefabr­iek die vlak naast Ashland ligt, kunnen ze ervan meespreken. De werknemers hebben er in januari en februari vorig jaar zes weken gestaakt. Eind januari werd een sociaal bemiddelaa­r aangesteld, maar pas eind februari was de staking ten einde. Zijn de wonden in het bedrijf een jaar later geheeld?

“Het gaat alleszins beter”, zegt Levi Sollie, secretaris van de socialisti­sche vakbond ABVV. “In het akkoord dat we hebben bereikt, stond toen bijvoorbee­ld dat de werknemers niet werden verplicht om polyvalent te zijn, dus dat ze zich niet moesten bijscholen om in de twee onderdelen van de fabriek te kunnen worden ingezet. Dat akkoord wordt door de directie gerespecte­erd.” Volgens de vakbonden is intussen ook een directieli­d van Ineos Phenol, die niet populair was bij de werknemers, overgeplaa­tst naar een functie waarin hij minder contact heeft met personeel. Het conflict draaide vorig jaar ook om Hugo Piot, de topmanager van de fabriek. Het personeel wilde dat hij zou opstappen. Zo ver kwam het niet, maar in het akkoord tussen vakbonden en directie stond dat hij moest opstappen als voorzitter van de ondernemin­gsraad, tot de sociale verkiezing­en van november. “Sinds december is Hugo Piot weer voorzitter”, zegt Levi Sollie. “Tot hiertoe zijn er nog geen problemen gemeld. Er is nu iets meer ruimte voor sociaal overleg dan voor de staking. De actie heeft dus toch iets opgeleverd. Al zijn er bij zo’n lange staking natuurlijk nooit winnaars.”

Theo Deuens

Sociaal bemiddelaa­r

“Het doel is dat de beide partijen over hun eigen grote gelijk heen moeten stappen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het personeel van Ashland voor de poort van hun chemiefabr­iek.
FOTO JORIS HERREGODS Het personeel van Ashland voor de poort van hun chemiefabr­iek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium