Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Engelse arbitrage is ook niet heilig”

- VINCENT KOMPANY wil refs die meer toelaten, maar is die oproep terecht? JÜRGEN GERIL

Vincent Kompany haalde de Belgische arbitrage door de mangel na de omstreden rode kaart voor Kemar Lawrence vrijdag in Eupen. “We lopen achter”, klonk het. “Onze refs moeten zich aanpassen aan modern voetbal. Dat is sneller en intensieve­r.” De Anderlecht­coach wil dus arbiters zoals in de Premier League die vaker laten doorspelen, maar moeten we daar wel naartoe? “Dat is allemaal goed en wel, tot er eens een zware blessure volgt.”

Even ter herinnerin­g: Kemar Lawrence tackelde vrijdag Eupen-speler Agbadou en gebruikte daarbij zijn twee benen. Scheidsrec­hter Alexandre Boucaut trok geel, maar VAR Eric Lambechts riep hem naar het videoscher­mpje en het werd alsnog rechtstree­ks rood. Vincent Kompany was in alle staten, want Anderlecht verloor uiteindeli­jk de wedstrijd.

“In eerste instantie nam Boucaut volgens mij de juiste beslissing”, zegt ex-speler en analist Philippe Albert. “Alle journalist­en en waarnemers in het stadion vonden een gele kaart correct. Dan scheelt er toch iets als de VAR het anders ziet. Voetbal blijft een contactspo­rt. Dat Lawrence doorglijdt als de bal al weg is, is logisch. Hij kan niet stoppen in een fractie van een seconde. De ingreep was hard, maar niet gemeen. Boucaut had het dus goed gelezen.”

Te ouderwets?

Kompany zelf vond het niet eens geel waard. “Hij blokkeert het traject van de bal”, riep hij. Na de match ging de coach er verder op in: “Onze refs moeten zich aanpassen aan het snellere, hardere moderne voetbal.” Dat is toch stevige kritiek. Onze scheidsrec­hters zijn blijkbaar ouderwets.

Albert nuanceert. “Onze refs zijn aangepast, maar het reglement is niet aangepast aan modern voetbal. Er zijn veel regels die een uitsluitin­g kunnen verantwoor­den en de scheidsrec­hters moeten die tot op de letter volgen. Dat belemmert soms de natuurlijk­e gang van het spel. Pas op: dit is geen pleidooi tegen de VAR, hè. Bepaalde zaken, zoals buitenspel, moeten genuanceer­d worden, maar overspoel onze refs gewoon niet met regeltjes.”

Bij Anderlecht trainen ze om harder en sneller te spelen. Kompany laat zijn kern onderlinge wedstrijdj­es afwerken zonder scheidsrec­hter, net om zijn spelers scherper te maken. “Ik vind niet dat het reglement moet aangepast worden omdat Kompany anders wil voetballen”, geeft voormalig scheidsrec­htersbaas Johan Verbist aan. “Kompany mag stevige onderlinge partijtjes organisere­n op training, maar dat hij dat dan doet binnen de bestaande regels. Ik begrijp wel dat het moderne voetbal steeds sneller wordt, maar we moeten toch bepaalde limieten afbakenen. Het is gewoon een moeilijk evenwicht. Allemaal goed en wel om meer te laten doorspelen, tot er eens een zware blessure volgt uit zo’n stevige tackle. Dat is dansen op een slappe koord.”

Minder complex reglement

Kompany speelde natuurlijk tien jaar in Engeland bij Manchester City

en daar wordt er volgens hem sowieso meer toegelaten. Daar wil hij in de Jupiler Pro League ook naartoe. Niettemin bouwt Philippe Albert, die zelf bij Newcastle actief was, toch wat voorzichti­gheid in. “De Engelse arbitrage is ook niet heilig”, zegt hij. “Ik zag in mijn tijd doodschopp­en die zomaar passeerden en nu nog zie ik onbestraft­e agressieve acties die volgens mij niet door de beugel kunnen. Neem de ingreep van Evertonkee­per Pickford op Liverpoolv­erdediger Virgil van Dijk. Die laatste is acht maanden out én Pickford ontsnapte aan rood. Dat willen we hier toch ook niet introducer­en? Het blijft een moeilijk evenwicht en de balans mag niet doorslaan in de ene of andere richting. Mijn mening blijft: vertrek vanuit een reglement dat niet te complex is en dan moeten we vertrouwen hebben dat een scheidsrec­hter met dat instrument de juiste beslissing neemt.”

“Onze refs zijn aangepast. Het is het reglement dat niet is aangepast aan modern voetbal.” Philippe Albert Ex-speler en analist

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium