Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Volstaat de oplossing voor zonnepanel­en van de Vlaamse regering?

-

Contractbr­euk

Natuurlijk ben ik niet tevreden, de regering komt haar beloften niet na. Zeg maar contractbr­euk ten opzichte van de burger. Dat zou je eens in de privé moeten doen, of als burger zeggen: ik betaal geen belasting. De regering laat nogmaals zien dat zij niet bekwaam is om het land te besturen en dat zij zich compleet probleemlo­os boven de burger mag en kan zetten, zonder zich hiervoor te moeten rechtvaard­igen.

JAN DE LAET, HERENTALS

Warmtepomp

Ik heb een half jaar geleden, naar aanleiding van een grondige renovatie, geïnvestee­rd in verwarming met een warmtepomp en een grote installati­e zonnepanel­en. Een snelle berekening leert mij dat mijn energiefac­tuur nu met ongeveer 1.000 euro per jaar zal stijgen ten opzichte van het systeem met terugdraai­ende teller. En dat is op voorwaarde dat ik 35% van de opgewekte energie zelf verbruik, wat geen evidentie is met een warmtepomp. Dus tenzij de overheid mij een compensati­e van 15.000€ gaat geven, komen wij hier niet bepaald gunstig uit...

BEN VAN OLMEN, OUD-TURNHOUT

Prosumente­ntarief

Het is onmogelijk om je elektricit­eitsgebrui­k elke keer aan te passen als de zon schijnt. Bijna alles wat je opwekt, ben je dus kwijt en je verbruik ’s avonds en in de winter moet je helemaal betalen. En hoe zit het met het prosumente­ntarief?

BERNADETTE VAN DEN BERGH, DESSEL

Jammer

Jammer dit. Ofwel gaat men voor een collectief systeem zoals kerncentra­les, ofwel is er een individuel­e oplossing nodig. Nu betalen we voor een collectiev­e infrastruc­tuur én de eigen oplossinge­n. We betalen dus twee- à driemaal. Dit is weinig kostenbewu­st en men bedriegt meermaals de burger met halve oplossinge­n. Waarom kan men federaal of via de VREG de terugdraai­ende teller niet terug invoeren? Omdat de energielev­eranciers dit niet willen wellicht… Men dwingt ons overdag te consumeren, maar dan zijn we niet thuis. Hoeveel branden wil men doen ontstaan met apparaten die uitgesteld werken zonder dat er iemand thuis is? Weinig doordacht.

TOM H., ANTWERPEN

Rampzalig

Ik heb een warmtepomp en investeerd­e drie jaar geleden in 22 zonnepanel­en voor mijn zeer energiezui­nige nieuwbouw. Vermits ik zeer weinig verbruik in de zomer en enkel een groter verbruik heb in de winter voor de verwarming, is het wegvallen van de terugdraai­ende teller rampzalig. Ik heb immers een zeer laag eigen verbruik. Een premie van 1.200 tot 1.500 euro op een investerin­gsbedrag van 11.000 euro is dan maar een doekje voor het bloeden. Ik vrees dat men de eigenaars met een warmtepomp of elektrisch­e auto vergeet.

TIM CLAES, MECHELEN

Spelregels

Dit is al de tweede keer dat de spelregels tij- dens het spel veranderd worden, dat is valsspelen. Als je een contract afsluit met bepaalde voorwaarde­n, moeten deze ge- respecteer­d worden.

JOHAN VAN LOOVEREN, ZANDHOVEN

 ?? FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS ??
FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium