Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Angst neemt toe

- (cdh, dds)

De uitbraken van de Britse variant in Kontich, Edegem en ook de grote in de West-Vlaamse gemeente Houthulst wekken onrust: hoe wijdverspr­eid is die mutatie al? Houthulst legde het sociale leven volledig stil en verlengde de verplichte quarantain­e. Ook voor de rest van het land ligt de langere quarantain­e op tafel. “We moeten die mutatie koste wat kost indijken.”

Inmiddels zijn er in Houthulst meer dan honderd besmetting­en met de Britse variant. Vaccinoloo­g Pierre Van Damme (UAntwerpen) is duidelijk: de ernst van die uitbraak valt niet te onderschat­ten.

Hoeveel besmetteli­jker is de Britse variant nu echt? De eerste studies toonden aan dat hij 50% tot 70% besmetteli­jker is dan de Sars-CoV-2-varianten die voorheen circuleerd­en. “Maar op basis van nieuwe data is de wetenschap­pelijke consensus dat het eerder 30% à 50% is”, zegt Herman Goossens, professor microbiolo­gie (UAntwerpen). Dat geldt zowel voor nauwe als voor vluchtige contacten.

Moeten we bijkomende voorzorgsm­aatregelen nemen? “Een minderheid van de bevestigde coronabesm­ettingen in ons land kan worden toegewezen aan de Britse variant, maar dat aantal zal wel beginnen te stijgen”, zegt Marc Van Ranst (KU Leuven).

Zowel de viroloog als professor Goossens wijst erop dat vooral de bestaande maatregele­n nog beter moeten worden toegepast. “Je kunt immers geen vijf mondmasker­s dragen”, zegt Goossens.

De Britse expertengr­oep SAGE heeft vanwege de nieuwe variant de regering geadviseer­d de aanbevolen fysieke afstand naar drie meter te brengen en aan te bevelen om beter te ventileren. Ook Van Ranst bepleit dat laatste. ”In hoeveel gebouwen gebeuren vandaag al CO2-metingen? In veel te weinig.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium