Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen heksenjach­t op skiërs

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Heeft het eigenlijk wel zin om zo draconisch in te grijpen om de Britse variant tegen te houden en direct een paar duizend gezinnen in quarantain­e te plaatsen? Zei Marc Van Ranst niet dat de variant al ingeburger­d is in het land? Blijkt dat ook niet in Houthulst en omstreken? Waarom een groot alarm rond twee scholen als die verspreidi­ng zo ruim is? Het doet wat denken aan de zomer, toen in de provincie een ijzeren regime werd opgelegd – met resultaat – maar een paar maanden later ging er een tweede vloedgolf van besmetting­en over het land en was Antwerpen nog maar een anekdote. Marcel Levi, een Nederlande­r die directeur is van zeventien ziekenhuiz­en in Londen, zei aan Nederlands­e media dat de Britse variant tegenhoude­n een illusie is: “De snelheid waarmee het uit de hand kan lopen is gigantisch.”

Toch blijft nog onduidelij­k hoe hard de verschille­nde nieuwe varianten zullen toeslaan. De Britse variant is naar schatting 50% besmetteli­jker, dus een patiënt die vroeger twee anderen besmette, steekt nu drie anderen aan. Omdat de experts er nog niet uit zijn en het onheilspel­lende berichten blijft regenen, is de reactie bij de scholen in de dichtbevol­kte Antwerpse rand waarschijn­lijk niet overdreven. Beter nu te ver gaan dan achteraf spijt hebben dat je niet meer hebt gedaan. Intussen moeten het lastige dagen zijn voor die ene moeder die was gaan skiën. Zonder haar zou het besmetteli­jkere virus zijn weg hier ook wel hebben gevonden, alleen misschien wat later. Het komt in elk geval aan in de twee gemeenten. Twee vragen rijzen dan opnieuw: zijn reizigers egoïstisch of lichtzinni­g en maken ze het des te moeilijker voor al degenen die zich aan de voorschrif­ten houden? Daar lijkt het wel op. Zo is nu ook geweten dat 5% van de Dubaireizi­gers, waar heel wat welgesteld­e Belgen de zon zijn gaan opzoeken, met Covid19 zijn teruggekom­en. Maar we moeten dat altijd collectief blijven bekijken en absoluut niet met heksenjach­ten op individuen beginnen. Ze kunnen ook brute pech hebben gehad, een hard verbod was er niet en heksenjach­ten getuigen niet van beschaving. We moeten er wel lessen uit trekken, bijvoorbee­ld voor de krokusvaka­ntie: ga niet skiën alstublief­t. Eén keer eens niet, zo’n drama kan dat niet zijn.

De tweede vraag betreft de controles op quarantain­es. Veel burgemeest­ers huiveren voor praktijken die aan een politiesta­at doen denken. Maar halfslacht­igheid komt met een prijs en onze schroom over privacy speelt het virus perfect in de kaart. Van dat dilemma zijn we nog even niet verlost.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium