Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezinnen van Kontichse leerlingen wachten af in quarantani­e

-

De leerlingen en het personeel van het Sint-Jozefinsti­tuut in Kontich worden pas vandaag getest. Voor hen is het dus nog even nagelbijte­n in quarantain­e.

Met dochters Lara (16) en Yentel (10) zit Heidi Hellemans uit Kontich sinds gisteren in quarantain­e. Voor de zorgkundig­e in een woonzorgce­ntrum is het een extra opdoffer. “Normaal had ik dinsdag (vandaag, red.) het vaccin toegediend gekregen”, zucht ze. “Nadat ik drie maanden geleden zelf besmet geraakte, was dit toch iets om vooruit te kijken en een veiliger gevoel te hebben. Om alle risico’s uit te sluiten, is beslist dat het nu niet kan. Ze gaan nu proberen dat ik tijdens het tweede vaccinatie­moment mijn eerste inspuiting kan krijgen.”

Co-ouderschap

Yuna Pierard zit in het eerste jaar in het Sint-Jozefinsti­tuut. Als kapster zat haar moeder Tania Brys sowieso al werkloos thuis. Toch bleef het behoorlijk schrikken. “Vooral dan ook hoe ver dit reikt. Bij ons valt het allemaal nog mee en kunnen we het makkelijk regelen”, zegt Yuna’s mama. “Maar ik ken mensen die co-ouderschap hebben. Hun dochter was gisteren naar de papa vertrokken. Zij moeten nu aan beide kanten in quarantain­e. Zo deint het wel erg ver uit. Toch vind ik het de juiste beslissing en heeft de school alles goed georganise­erd.”

Welzijn van de kinderen

Voor Marc Bellinkx, leerkracht in het Sint-Jozefinsti­tuut én vader van een zoon die er op school zit, was het dubbel schrikken. “We wisten altijd dat deze situatie zich ooit kon aandienen. Maar toch ben ik overdonder­d door de enorme impact.”

Als we hem bellen, heeft hij net een online les achter de rug. “Want het leven gaat door. De leerlingen begrijpen het en houden zich sterk en moedig. Mijn respect hebben ze.”

Nu is Marc toch vooral bezig met het welzijn van de leerlingen. “We moeten zien dat we les kunnen blijven geven, maar mogen de leerlingen niet met te veel opzadelen, want ook voor hen is dit de zoveelste klap. Zij hebben nood aan ventilatie, dat merk ik ook bij mijn zoon.”

“Thuis is het nu vooral een kwestie om het praktisch te organisere­n. Ook de dochter die naar een andere school gaat, moet thuisblijv­en. Gelukkig hadden we al een voorraad boodschapp­en ingeslagen. Voor een week zal het wel lukken.”

Genoeg laptops

Ook de zonen van onze collegaein­dredacteur Koen Van Den Daele, Jens (18) en Maarten (15), lopen school in het Sint-Jozefinsti­tuut. “Het zijn vooral praktische problemen waarmee je nu wordt geconfront­eerd. Met twee zonen die online les volgen en een echtgenote die ook thuis moet werken, zouden we al een laptop te weinig hebben. Gelukkig vond de werkgever van mijn echtgenote een oplossing.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Philip en Tania met dochter Yuna.
FOTO JAN VAN DER PERRE Philip en Tania met dochter Yuna.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Heide Hellemans met haar dochter.
FOTO JAN VAN DER PERRE Heide Hellemans met haar dochter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium