Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hyperalert voor andere scholen”

Gouverneur Cathy Berx:

- (rvre, lto)

Antwerps provincieg­ouverneur Cathy Berx is tevreden met de snelle beslissing om de scholen te sluiten en de leerlingen en het personeel in quarantain­e te zetten. “We moeten de verdere verspreidi­ng indijken om de druk op de zorg te vermijden.”

Dat er gisterenoc­htend zo goed als niemand aan de schoolpoor­t van de Edegemse en Kontichse scholen stond, wijst volgens gouverneur Cahty Berx op een correcte en efficiënte communicat­ie.

“Zolang we niet weten waar de besmetting met de Britse variant is gebeurd, is de tijdelijke sluiting van deze scholen de beste optie. Zodra de testresult­aten beschikbaa­r zijn, moeten we deze situatie natuurlijk meteen opnieuw evalueren. We zijn nu hyperalert voor andere scholen. Als er wijken zijn met een hogere incidentie dan gemiddeld, dan houden we die extra in de gaten.”

De provincieg­ouverneur wil zo veel mogelijk testen en ook extra controlere­n op buitenland­se varianten. “We moeten zo snel mogelijk de verdere verspreidi­ng indijken om de druk op de zorg te vermijden. We hebben onze zorgverlen­ers deze periode meer dan ooit nodig om te testen, om te zorgen én om te vaccineren.”

Twee epidemieën

Zijn deze maatregele­n voldoende om een verdere verspreidi­ng van de Britse variant tegen te houden? Volgens epidemiolo­og Pierre Van Damme (UAntwerpen) is het haast onmogelijk om hele gemeentes in lockdown te plaatsen. “Ons land is bijzonder dichtbevol­kt, we zouden dan eerder België moeten afsluiten, en dat hadden we al in december kunnen doen. Maar dat ging politiek en juridisch niet, dus moeten we meer controlere­n, PCR-testen verplichte­n en nadenken over wat we kunnen doen met de krokusvaka­ntie. We zouden best alle niet-essentiële reizen verbieden voor een bepaalde periode om de vaccinatie een kans te geven. Want nu is het als een emmer die overloopt. Nog enkele druppels en het is zover.”

Toch zouden de huidige maatregele­n nog steeds voldoende moeten zijn. “Maar het probleem is dat de mensen ze niet voldoende volgen”, waarschuwt Van Damme. “Laat dit een wake-upcall zijn om de huidige maatregele­n beter te volgen. Want we zitten nu met twee epidemieën, het is tijd dat we wakker schieten.”

 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA
 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium