Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al meer dan 500 leerlingen van Edegemse school getest

- (bar)

In basisschoo­l Olfa Elsdonk in Edegem werden de meer dan vijfhonder­d leerlingen gisteren al onderworpe­n aan een test. De impact van deze beslissing op de ouders is enorm: “Niet aangenaam, maar de school heeft dit wel goed aangepakt.”

Alexandra Steel komt met Victoria (6) en Henry (3) de school buiten gewandeld. Haar twee kinderen hebben net de test ondergaan. “Het voelt alsof we de ‘proefkonij­nen’ voor heel België zijn”, zegt ze. “Maar als dit kan helpen om een zicht te hebben op hoe snel en besmetteli­jker de Britse variant echt is en welke strategie er moet worden gevolgd, is dit een goed beslissing.”

Henry staat er maar wat beteuterd bij. “Voor hem was het allemaal wat overweldig­end”, getuigt de mama. “Al die mensen in hun ‘rare pakken’ op school zien, is niet wat hij verwacht van naar school gaan. Je probeert hen er ook zo goed mogelijk op voor te bereiden, maar dan nog.”

daarna stapt Tim Borremans, papa van Louise (3), Maité (6) en Margaux (8), buiten. Maité vond het allemaal nog wel meevallen, Margaux vond de test helemaal niet zo tof.

“Mijn vrouw en ik werken allebei al enkele maanden thuis en hebben daar intussen toch al wat ervaring mee”, zegt Tim. “Maar je moet de kinderen natuurlijk kunnen bezighoude­n.”

Goed aangepakt

Charlotte Van Bogaert treffen we net voor ze met haar kinderen Juliette (5) en Georges (3) de poort binnenstap­t om te worden getest. “Aangenaam is dit niet, maar wel héél belangrijk. De directie heeft dit heel goed aangepakt. We moeten absoluut vermijden dat zich dit verder verspreidt.”

Na de test treffen we hen opnieuw. “Het verliep allemaal vlot. Chapeau hoe lief ze met de kinderen omgingen en hen op hun gemak stelden. Chapeau ook voor de school. Nu is het natuurlijk afwachten.”

Ook directrice Vanessa Cuyvers heeft woorden van lof voor het mobiele testteam van UZA. “Zo profession­eel en zo vriendelij­k”, reageert ze. Binnen de vooropgest­elde tijdspanne van vier uur zijn ze erin geslaagd om bij alle meer dan vijfhonder­d kinderen, alsook leerkracht­en en personeel de test af te nemen. Kort na 17u waren ik en mijn collega-directrice de laatKort sten. Het was fijn vast te stellen hoe ze ondanks die druk iedereen toch op hun gemak stelden. Bij het registrere­n vormde zich wel even een wachtrij, maar ook alle ouders stelden zich heel begripvol op. We hebben alles gedaan wat we konden en kunnen nu alleen maar hopen dat de resultaten meevallen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Alexandra Steel met Henry en Victoria.
FOTO JAN VAN DER PERRE Alexandra Steel met Henry en Victoria.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Charlotte Van Bogaert met Juliette en Georges.
FOTO JAN VAN DER PERRE Charlotte Van Bogaert met Juliette en Georges.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium