Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Quarantain­e negeren wordt beboet, test weigeren (nog) niet

- (wer)

Justitiemi­nister Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) eist zo snel mogelijk boetes voor wie terugkeert uit een rode zone in het buitenland en zich niet laat testen. “Willen we het virus onder controle houden, dan moeten ook de controles waterdicht zijn.”

De regels voor terugkeren­de reizigers zijn duidelijk: wie uit een rode zone naar België terugkeert, moét op dag één en dag zeven een coronatest laten afnemen. Pas wanneer de tweede test negatief blijkt, mag je de verplichte quarantain­eperiode beëindigen.

Wie de quarantain­e niet naleeft, kan vandaag al via het Vlaams preventied­ecreet fors worden beboet, zeker nu de burgemeest­ers de namen doorkrijge­n van inwoners die in afzonderin­g moeten. Maar voor wie zich niet laat testen – wat ook verplicht is – zijn er bizar genoeg geen sancties voorzien. “Dat kunnen we niet langer dulden”, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld). Hij wil zo snel mogelijk boetes voor terugkeren­de reizigers die de testen aan hun laars lappen. Volgens de jongste cijfergege­vens van Sciensano gaat het om ongeveer vier op de tien reizigers.

Controlere­n wie zich niet heeft laten testen, zou haast automatisc­h kunnen. “Wie vandaag naar België terugkeert, heeft geen andere keuze dan het Passenger Locator Form in te vullen. Op basis van dat formulier krijg je een code toegestuur­d die recht geeft op twee terugbetaa­lde coronatest­en”, zegt Van Quickenbor­ne. “Onze systemen weten wie die codes niet gebruikt. Desnoods kun je die mensen nog een laatste keer opbellen, en hen op hun plichten wijzen. Wie zich dan nog niet laat testen, moet dat ook voelen.”

250 euro

Van Quickenbor­ne denkt aan een bedrag van 250 euro, wat overeenkom­t met de andere coronaboet­es. “We hebben dat maandagoch­tend besproken op het kernkabine­t. Omdat de deelstaten daarvoor bevoegd zijn, heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) gevraagd dat zij hier nu zo snel mogelijk werk van maken.”

Vlaams ministerpr­esident Jan Jambon (N-VA) is gewonnen voor het invoeren van boetes voor terugkeerd­ers die geen test ondergaan. Omdat zo’n coronatest als een ‘medische handeling’ wordt beschouwd, moet nog worden bekeken hoe dat afdwingbaa­r kan worden gemaakt.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium