Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister van Werk stelt voor: halve dag verlof voor je coronaprik

-

Wie een coronavacc­in gaat halen, moet daar een half dagje verlof voor krijgen. Dat wil minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). De kosten zouden zo bij jouw baas terechtkom­en. “Het stoort ons dat de minister zo communicee­rt”, zegt Unizo.

Om het zo makkelijk mogelijk te maken om een coronaprik te gaan halen, zul je waarschijn­lijk een beroep kunnen doen op zogenaamd klein verlet of omstandigh­eidsverlof op de dag van je vaccinatie. Zo wil minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) het organisere­n. Hij stuurt daarover deze week nog een brief rond naar de sociale partners.

Voor twee prikjes dus samen één dag. Loon verlies je niet, de kosten worden betaald door de werkgever. “Het is voor iedereen, ook voor de bedrijven, van het grootste belang dat we zo snel mogelijk gevaccinee­rd zijn”, zegt Dermagne.

Klein verlet

Klein verlet of omstandigh­eidsverlof kun je nemen voor “bijzondere gelegenhed­en”, zoals een huwelijk of een begrafenis van een naaste, of om bijzitter te zijn tijdens de verkiezing­en. Dat zou dan uitgebreid worden met coronavacc­inatie als reden. “Er is dan een wijziging nodig in de wet op

de arbeidsove­reenkomste­n”, zegt Dermagne.

Ondernemer­sorganisat­ie Unizo zegt zich te storen aan de communicat­ie van Dermagne. “De manier waarop de minister dit initiatief neemt, stoort ons”, zegt gedelegeer­d bestuurder Danny Van Assche. “Er zijn nog zo veel dingen onduidelij­k. En dan is er nog de privacykwe­stie: het is een recht om gevaccinee­rd te worden, geen plicht.”

De massavacci­naties beginnen normaal gezien tegen maart. Volgens minister Dermagne is er nog voldoende tijd om een regeling uit te werken.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium