Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste Moderna-vaccins zijn voor personeel ZNA Middelheim

- MAAIKE FLOOR

Het Antwerpse ziekenhuis ZNA Middelheim is gisterenmi­ddag begonnen met het vaccineren van de eigen medewerker­s. Dat gebeurt voor het eerst in Vlaanderen met het Moderna-vaccin. Stipt om 13u kreeg hoofdverpl­eegkundige Luc Clement de eerste vaccinatie.

Inspecteur­s van de Vlaamse en federale overheid en van het Federaal Agentschap voor Geneesmidd­elen en Gezondheid­sproducten (FAGG) keken toe dat alle opgelegde protocolle­n strikt werden gevolgd. Om 10u werden de eerste dertien flesjes van het Moderna-vaccin overgebrac­ht van de diepvrieze­r (-20 graden) naar de koeling (2 tot 8 graden). Tweeënhalf uur later mochten de flesjes nog even ‘chambreren’ voor de eerste dosissen door verpleegku­ndige Sissy

Liu vakkundig in de arm van de eerste zes zorgverlen­ers werden gespoten.

“Dat was toch wel even spannend”, vertelt Sissy Liu. “Ik wilde absoluut voorkomen dat ik een druppel zou verspillen, dat is gelukt.” Collega Anne Geniesse bereidde de spuiten voor door het vaccin uit de flesjes op te trekken. “Het was even afwachten hoe het product zou reageren omdat het door de eiwitstruc­tuur een hele fragiele substantie is, maar het schuimde gelukkig minder dan ik had verwacht.” Geheel volgens de planning waren er dus tegen 13.12u al zes collega’s gevaccinee­rd.

Britse variant

Hoofdverpl­eegkundige Luc Clement was als eerste aan de beurt. “Dit is een hele eer, ik ben blij dat ik het vaccin al heb gekregen”, vertelde hij. “Voor mij is het een emotioneel moment. Ik werk al maanden op de Covid-afdeling. Ik heb de angst in de ogen van de patiënten gezien. Ik heb gezien wat het virus kan aanrichten. We stonden vaak machteloos. Je wil iedereen beter maken, maar dat lukt niet altijd. Vaccineren en preventief handelen zijn de enige zaken die we voorlopig echt kunnen doen.”

Verpleegku­ndigen Margot Soenens en Bianca Berghuis vonden het ook een emotionele gebeurteni­s. Margot: “Tussen september en nu heb ik zeker dertig patiënten zien sterven, dat is heel zwaar. De ene dag kan het goed gaan met een patiënt en de andere dag kan die heel snel achteruitg­aan. Het is moeilijk om de patienten te zien afzien. Hopelijk is het einde nu in zicht, dankzij de vaccins. Al hou ik mijn hart vast voor de Britse variant.”

Rogier Nieuwendij­k, arts op de dienst intensieve zorgen, vergeleek het vaccin met een veiligheid­sgordel voor een rallyrijde­r. “Het is al een heel lang parcours, het vaccin geeft ons nu een belangrijk­e beschermin­g om de finish te kunnen halen. Ik hoop dat ze zo veel mogelijk mensen zo snel mogelijk kunnen vaccineren.” De zorgverlen­ers hadden geen last van het spuitje en voelden zich geen proefkonij­n. “Het voelt hetzelfde als een griepspuit”, zegt pneumoloog Johan Clukers. “Je arm goed bewegen helpt ook om stijfheid tegen te gaan. We zijn bij de gelukkigen dat we zo snel gevaccinee­rd kunnen worden.”

Rogier Nieuwendij­k Arts op intensieve zorgen “Het voelt alsof we nu een veiligheid­sgordel kunnen dragen in een rally.”

Mutaties

Dat we in de zomer “bevrijd” zullen zijn, zoals minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a) zegt, daar zijn de zorgverlen­ers nog niet zo zeker van. “Dat is misschien wat optimistis­ch. Wij houden er rekening mee dat de beperkende maatregele­n nog een tijd nodig zijn. Op den duur kunnen er ook mutaties optreden die niet voldoende reageren op het vaccin en zullen er nog aanpassing­en aan de vaccins moeten gebeuren. Maar we weten

wel dat vaccineren op dit moment het beste is dat we kunnen doen om de situatie onder controle te krijgen. Mensen laten zich voor een vakantie naar Thailand ook vaccineren, waarom zouden ze dit vaccin dan niet nemen?”

Deze week zullen de eerste duizend artsen en verpleegku­ndigen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen een eerste keer worden gevaccinee­rd. Over vier weken krijgen ze dan hun tweede dosis. Ook in ziekenhuiz­en in La Louvière, Eupen en Brussel werd gisteren voor het eerst gevaccinee­rd met het Moderna-vaccin. De ziekenhuiz­en maken deel uit van een proefproje­ct waarbij de stapsgewij­ze handleidin­g wordt uitgetest en verbeterd om het vaccin toe te dienen. Daar kunnen andere ziekenhuiz­en in een latere fase ook gebruik van maken.

 ??  ?? 10u: Leen Ronsyn, hoofdapoth­eker van ZNA Middelheim, verplaatst de eerste flesjes van het Moderna-vaccin van de diepvries (-20 graden) naar de koeling (2 tot 8 graden).
10u: Leen Ronsyn, hoofdapoth­eker van ZNA Middelheim, verplaatst de eerste flesjes van het Moderna-vaccin van de diepvries (-20 graden) naar de koeling (2 tot 8 graden).
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? 13u: Hoofdverpl­eegkundige Luc Clement krijgt van Sissy Liu het eerste Modernavac­cin.
FOTO'S JORIS HERREGODS 13u: Hoofdverpl­eegkundige Luc Clement krijgt van Sissy Liu het eerste Modernavac­cin.
 ??  ?? 13.20u: Artsen Rogier Nieuwendij­k en “We zijn bij de gelukkigen.”
13.20u: Artsen Rogier Nieuwendij­k en “We zijn bij de gelukkigen.”
 ??  ?? Johan Clukers kregen al een vaccin.
Johan Clukers kregen al een vaccin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium