Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rijkste landen kopen alle vaccins

WHO hekelt ongelijkhe­id bij vaccinatie wereldbevo­lking

- JENS VANCAENEGH­EM

In de rijkste landen kregen al 39 miljoen mensen een coronavacc­in. In de armste landen gaat het alles samen om … 25 mensen. Ziedaar hoe het coronaviru­s de ongelijkhe­id tussen arm en rijk in al zijn lelijkheid blootlegt. “De wereld staat op de rand van een catastrofa­al moreel falen”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, baas van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO). Meer dan veertig miljoen mensen in 51 landen wereldwijd

intussen een prik om hun lichaam te wapenen tegen het coronaviru­s. Goed nieuws en een belangrijk­e stap in de strijd tegen de ziekte, maar achter die cijfers schuilt een ongemakkel­ijke waarheid. De overgrote meerderhei­d van die spuitjes – zeker 39 miljoen – ging in de arm van een rijke westerling. Arme landen moeten achteraan aanschuive­n.

Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, baas van de WHO, uitte gisteren scherpe kritiek op die ongelijkhe­id. Slechts één arm land – het Afrikaanse Guinee – vaccineerd­e een schamele 25 mensen (al zijn het er intussen 55 volgens sommige bronnen) met het Russische Sputnik-vaccin. “Geen 25 miljoen, geen 25.000, gewoon 25. Ik moet het onverbloem­d zeggen: de wereld staat op de rand van een catastrofa­al moreel falen”, zei hij. “De prijs van dit falen zal betaald worden met levens en inkomens in de armste landen van de wereld.”

9 dosissen per inwoner De People’s Vaccine Alliance, een alliantie van ngo’s, berekende

eind vorig jaar dat minstens 90% van de inwoners in de 67 landen met de laagste inkomens weinig kans hebben om dit jaar nog een vaccin te krijgen.

Een van de problemen is dat de rijke landen de hele voorraad aan het opkopen zijn. Terwijl zij slechts 14% van de wereldbevo­lking binnen hun grenzen hebben, bestelden ze al 53% van de meest belovende vaccins. Koploper is Canada. Dat land heeft negen dosissen per inwoner besteld. In Europa waren dat eind vorig jaar 4,7 doses.

Hoogste winst

De WHO lanceerde vorig jaar nochtans het Covax-initiatief, bedoeld om alle landen een gelijke toegang te geven tot een vaccin. Veel rijke landen schreven zich daar op in, maar begonnen tegelijker­tijd zelf vaccins te bestellen. “De meeste vaccinprod­ucenten hebben prioriteit gegeven aan een goedkeurin­g in de rijke landen, waar de winst het hoogst is, eerder dan dossiers in te dienen bij de WHO”, zegt Tedros. “Het is niet correct dat jongere, gezonde volwassene­n in rijke lankregen

Meryame Kitir Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking (sp.a) “We zullen maar helemaal veilig zijn, als alle landen ter wereld veilig zullen zijn.”

den eerder een vaccin krijgen dan gezondheid­swerkers en ouderen in de arme landen.”

Tedros riep de rijke landen op om zich aan hun belofte te houden en om overtollig­e doses te verdelen via Covax. Dat hoeft zelfs niet uit internatio­nale solidarite­it te gebeuren, want we hebben er ook zelf belang bij. Zelfs met groepsimmu­niteit in ons land kunnen er nog uitbraken zijn wanneer het virus de grens oversteekt. Ons land besloot om 4 miljoen euro bij te dragen aan Covax. Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Meryame Kitir (sp.a): “We zullen maar helemaal veilig zijn, als alle landen ter wereld veilig zullen zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium