Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Satudarah is geïnfiltre­erd in harde kern Antwerp”

Nederlands­e motorbende probeerde ticketverk­oop uitwedstri­jden Great Old in handen te krijgen

- JORIS VAN DER AA

De in Nederland verboden motorbende Satudarah MC heeft samen met prominente leden van de harde kern geprobeerd om de ticketverk­oop voor uitwedstri­jden van Antwerp met geweld over te nemen van de supporters­federatie. Twee voormalige voorzitter­s van de FASC werden aanhoudend bedreigd, zo blijkt uit onderzoek van politie en parket.

De gemeente Tilburg trok afgelopen weekend aan de alarmbel. De in Nederland buiten de wet gestelde criminele motorbende Satudarah MC zou systematis­ch jongeren rekruteren binnen de harde supporters­kernen van voetbalclu­b Willem II. De jongeren zouden worden geronseld om in opdracht van de motorbende vuile klussen uit te voeren, zoals het smokkelen van drugs. De harde kern van Willem II is sterk verweven met Satudarah Southside, het Tilburgse chapter van de motorbende. De hooligangr­oep ADA (Amigos Dos Amigos) Tilburg valt zelfs grotendeel­s samen met de groep One Niners Tilburg, een subgroep van Satudarah.

De harde supporters­groepen van Willem II hebben al jaren warme banden met de harde kern van Royal Antwerp Football Club. “De Tilburgse afdeling van Satudarah is eveneens verweven met de Antwerps subgroepen Elite en Antwerp Finest/Loco’s”, zo blijkt uit het onderzoeks­dossier naar de zogenaamde freefights, georganise­erde gevechten tussen rivalisere­nde supporters­groepen. De leden van de Antwerpse subgroepen vormen dan weer de One Niners Antwerp, een groep die onder controle zou staan van Satudarah in Tilburg. Parketwoor­dvoerder Kristof Aerts bevestigt dat uit het onderzoek is gebleken dat er nauwe banden zijn tussen de harde kern van Antwerp en de Nederlands­e motorbende. Waarom de Nederlands­e motorclub is geïnfiltre­erd in de Antwerpse supporters­groepen, daarover wil de parketwoor­dvoerder voorlopig niks kwijt. “Dat zal in april, tijdens de behandelin­g van het dossier (van de freefights, red.) aan bod komen.”

Geweld

De speurders die het onderzoek naar de freefights hebben gevoerd, stellen dat Satudarah MC de verkoop van tickets voor uitwedstri­jden met geweld wilde overnemen van de supporters­clubs. “De verkoop van tickets kan een geldelijk gewin opleveren”, zo verklaren de speurders. “Nu wordt aan de supporters de prijs van het ticket gevraagd met daarboveno­p een bedrag voor de beveiligin­g. Wanneer de verkoop in handen zou komen van Satudarah en hun handlanger­s (leden

van Elite, red.), kan men het aan de supporters gevraagde bedrag verhogen, de beveiligin­g zelf in handen nemen én de verkoop van verdovende middelen in handen nemen.”

De speurders noteren dat twee voormalige voorzitter­s van de federatie van supporters­clubs werden bedreigd door Satudarah en leden van de harde kern. Uit onderzoek is ook gebleken dat beide voorzitter­s “gesprekken hebben gevoerd” met het Belgische chapter van Satudarah in Tienen. Tijdens die gesprekken maakte de motorclub duidelijk dat ze uit waren op de ticketverk­oop voor uitwedstri­jden. Een van de voorzitter­s verklaarde ook aan de politie dat leden van de harde kern hem onder druk hadden gezet om de verkoop van tickets voor uitwedstri­jden uit handen te geven.

Antwerpse “broeders” In het onderzoek naar de illegale freefights wil het parket een zestigtal leden van de harde kern

vervolgen. Opvallend is dat ook een tiental Nederlande­rs, prominente leden van Satudarah en de harde kern van Willem II, zich zal moeten verantwoor­den. Zij namen deel aan de gevechten om hun Antwerpse “broeders” bij te staan.

Bij de Antwerpse politie zegt men de evolutie binnen de supporters­groepen op de voet te volgen. “Maar er zijn geen aanwijzing­en dat de situatie al even erg is al in Tilburg”, reageert een woordvoerd­er van de politie.

Bij de supporters­federatie FASC zegt men niet op de hoogte te zijn. “En wij distantiër­en ons hier volledig van”, klinkt het daar.

 ?? FOTO RR ?? De harde supporters­groepen van Willem II hebben al jaren warme banden met de harde kern van Royal Antwerp Football Club.
FOTO RR De harde supporters­groepen van Willem II hebben al jaren warme banden met de harde kern van Royal Antwerp Football Club.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium