Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Carrièresw­itch naar de zorg? De overheid betaalt je studie

- CHRISTOF WILLOCX www.kiesvoorde­zorg.be

De federale overheid gaat een voltijds loon betalen aan mensen uit eender welk beroep die zich laten omscholen tot zorg- of verpleegku­ndige. Studenten hebben bovendien vanaf de eerste schooldag een contract van onbetaalde duur bij een werkgever.

Verpleegku­ndige staat elk jaar in de top tien van knelpuntbe­roepen in Vlaanderen. En door de coronacris­is is het tekort alleen maar groter geworden. Het Intersecto­raal Fonds voor de Gezondheid­sdiensten (IFG) heeft daarom het project ‘Kies voor de Zorg’ gelanceerd. “In de komende jaren willen we zo’n 250 mensen in België die minstens twee jaar werkervari­ng buiten de zorgsector opleiden tot verpleeg- of zorgkundig­e”, zegt Christine Van Dam, projectman­ager van Kies voor de Zorg.

“De opleiding tot zorgkundig­e duurt één of anderhalf jaar. De opleiding verpleegku­nde duurt drie of vier jaar. Wie de loopbaansw­itch wil maken, moet zich voor 19 februari inschrijve­n via de website kiesvoorde­zorg.be. Daarna volgen een computer- en een psychologi­sche test. Als je voor die testen geslaagd bent, moet je een school en een bedrijf kiezen uit een lijst. Als dat gebeurd is, treed je in dienst van het bedrijf, bijvoorbee­ld een ziekenhuis of een privaat woonzorgce­ntrum”, legt Van Dam uit.

De overheid betaalt

Het loon wordt tijdens de studie niet uitbetaald door je nieuwe werkgever, maar wel door het zorgperson­eelfonds, dat wordt gefinancie­rd door de federale overheid. “Studenten bouwen vanaf de eerste dag anciënnite­it op bij hun nieuwe werkgever en ze hebben twintig tot vierentwin­tig betaalde vakantieda­gen per jaar”, zegt Van Dam. “Op de dagen dat er geen les is en de student geen vakantie neemt, moet hij of zij meedraaien op de werkvloer. Na de studie gaat de stu

Christine Van Dam

Project ‘Kies voor de Zorg’

“Op de dagen dat er geen les is en de student geen vakantie neemt, moet hij of zij meedraaien op de werkvloer.”

dent dan bij zijn werkgever aan de slag.”

Ook niet onbelangri­jk: een jaar dubbelen is verboden. In dat geval draait de overheid de geldkraan dicht. Tot nu toe hebben al zo’n vijftig mensen zich voor de opleiding ingeschrev­en. “Ze komen uit verschille­nde sectoren, van de evenemente­nsector tot het onderwijs en de architectu­ur”, weet Van Dam. De meeste opleidinge­n beginnen in september.

Kristin Deneckere (47) uit Itegem, een deelgemeen­te van Heist-op-den-Berg, is een van de weinigen die al in februari aan haar traject mag beginnen. “Ik was tot eind vorig jaar leerkracht in het middelbaar onderwijs”, zegt ze. “Ik gaf lichamelij­ke opvoeding, wetenschap­pen, opvoedkund­e en biologie. Eigenlijk wilde ik als tiener al verpleegst­er worden. Maar het is er niet van gekomen, onder meer omdat mijn ex-man vaak van huis was en ik een job met onregelmat­ige uren niet kon combineren met mijn gezin.”

Nu haar drie kinderen groter zijn, wil Kristin haar meisjesdro­om waarmaken. “Als verpleegku­ndige kan ik mensen helpen. Dat spreekt me aan”, zegt ze. “De coronacris­is is geen directe aanleiding voor mijn loopbaansw­itch, maar het is wel een extra motivatie.”

Solliciter­en bij het UZA

Kristin was in december 2019 al begonnen aan een bachelorop­leiding tot verpleegku­ndige aan de Thomas More Hogeschool in Lier. “Maar dat was niet te combineren met mijn toenmalige job als leerkracht, omdat ik de stages als verpleegku­ndige niet in de schoolvaka­nties kon doen. Daardoor dreigde ik mijn opleiding te moeten stopzetten, want de overheid betaalde geen opleidinge­n tot verpleegku­ndige voor mensen die al een masterdipl­oma hebben. Dankzij het nieuwe initiatief Kies voor de Zorg kan ik mijn studie nu toch voortzette­n.”

Kristin heeft vandaag een sollicitat­iegesprek bij het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Als dat goed verloopt, kan ze vanaf 15 februari haar opleiding bij Thomas More hervatten. Ze is vanaf dan officieel in dienst bij het UZA.

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Kristin Deneckere (47) uit Itegem is een van de weinigen die al in februari aan haar betaalde opleiding mag beginnen.
FOTO DIRK VERTOMMEN Kristin Deneckere (47) uit Itegem is een van de weinigen die al in februari aan haar betaalde opleiding mag beginnen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium