Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voorzitter VREG krijgt haatmails na beslissing over terugdraai­ende meter

-

Sinds het principe van de terugdraai­ende meter voor zonnepanel­en vernietigd werd, krijgt Ronnie Belmans (64), voorzitter van de VREG, heel wat bagger over zich. Op internet circuleert zelfs een theorie waarin beweerd wordt dat hij aan de hele zaak zou verdienen.

“Blijkbaar hebben de mensen een zondebok nodig”, zegt Belmans, hoogleraar ingenieurs­wetenschap­pen aan de KULeuven. Het begon met e-mails, maar hij kreeg ook sms’en met verwensing­en. Het Grondwette­lijk Hof vernietigd­e vorige week de regeling die ervoor zorgde dat eigenaars van zonnepanel­en niet langer gebruik kunnen maken van de terugdraai­ende elektricit­eitsmeter. Het arrest kwam er na protest van onder andere de VREG, de Vlaamse regulator van de energiemar­kt, waar Belmans is aangeduid als voorzitter. Volgens een verhaal dat op sociale media de ronde doet, zou Belmans aan de situatie kunnen verdienen. “De voorzitter van de VREG blijkt de CEO van EnergyVill­e te zijn, gespeciali­seerd in batterijen geschikt voor de opslag van energie opgewekt door zonnepanel­en”, luidt een post op Facebook die al meer dan 1.100 keer gedeeld werd. Er wordt gesuggeree­rd dat eigenaars straks aangespoor­d worden om zo’n batterij te kopen.

“Pure onzin”, reageert Belmans. “EnergyVill­e is een onderzoeks­instelling. Die batterijen komen ten vroegste binnen vijf jaar op de markt komen én worden door spin-offs uitgewerkt.” Dat zal hij ook niet meer meemaken. “In oktober ga ik met pensioen en stop ik bij EnergyVill­e. Ik ga hier niets aan verdienen.”

 ?? FOTO DIETER TELEMANS ??
FOTO DIETER TELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium