Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ANTWERPEN 16.000 mensen die coronarege­ls niet naleven beboet in stad

-

Sinds de invoering van de coronamaat­regelen werden in Antwerpen al 16.000 overtreder­s geverbalis­eerd. Dat is veel, want in de provincie zijn dat er 23.000. “Dat we strikt handhaven is helaas nodig in een grootstede­lijke context”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (NVA).

Antwerps burgemeest­er De Wever gaf de cijfers op een vraag van Groen-fractielei­der Imade Annouri. “Met het verbaliser­en van de meer dan 16.000 overtreder­s van de coronamaat­regelen zijn wij met kop en schouders de striktste handhaver”, zegt De Wever. “Wat helaas nodig is in een grootstede­lijke, kwetsbare context. Tijdens de eerste golf zijn er veel correcte doch nogal strenge processen-verbaal geschreven. Samen met schepen Jinnih Beels (sp.a) deed ik in juni vorig jaar een toer van de pleintjes. Ik ontmoette nogal wat jongeren die werkelijk niet wisten hoe ze hangende pv’s zouden moeten betalen

als ze een boete gingen krijgen. We hebben in Antwerpen een goede procureur die daarop inspeelde door ook werkstraff­en in plaats van boetes uit te delen.” De burgemeest­er had ook cijfers

van het aantal geverbalis­eerde overtreder­s op de Meir tussen begin december en midden januari. 53 mensen hielden zich op de winkelas niet aan de regels, zoals het dragen van een mondmasker. “Je moet dan al van zeer slechte wil of dom zijn”, zegt De Wever. “Wie op de Meir wandelt, moet niet alleen de handen ontsmetten, maar wordt door stewards gewezen op de maatregele­n. Je moet ook stekeblind zijn om de politie niet te zien. Die zal een overtreder steeds eerst sensibilis­erend aanspreken. Pas als de persoon zich nog steeds niet houdt aan de regels, wordt een pv opgesteld.”

De Meir is slechts eenmaal, op 9 januari, in de late namiddag even afgesloten geweest omdat er te veel volk was. “We zagen dat deze ingreep snel een positief resultaat had”, zegt De Wever.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Op de Meir werden van december tot half januari 53 mensen beboet omdat ze de coronamaat­regelen niet naleefden.
FOTO PATRICK DE ROO Op de Meir werden van december tot half januari 53 mensen beboet omdat ze de coronamaat­regelen niet naleefden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium