Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeg maar dag tegen gewone restafvalz­ak

- JAN AUMAN

Diftar is aan een opmars bezig. Het gaat gelukkig niet om een gevaarlijk virus, maar om een nieuwe manier van afvalinzam­eling via containers met computerch­ip. Dit voorjaar zullen Aartselaar, Mortsel, Ranst, Rumst en Wijnegem het systeem invoeren. De oude huisvuilza­k verdwijnt steeds meer uit het straatbeel­d.

Dat opvallend veel gemeenten hun huisvuilin­zameling nu herzien, is een gevolg van het aantreden van de nieuwe bestuurspl­oegen begin 2019 en hun meerjarenp­lannen, die nu in uitvoering komen. “De Vlaamse overheid laat de gemeenten vrij hoe ze hun afval inzamelen, maar bepaalt wel dat het moet verlopen volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’. We leggen elke gemeente ook een streefgewi­cht restafval per inwoner op”, zegt Jan Verheyen van de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM.

Geen verplichti­ng

Dertig Antwerpse gemeenten hebben hun huisvuilve­rwerking toevertrou­wd aan de intercommu­nale Igean. “In ons werkingsge­bied ligt dat streefcijf­er gemiddeld op 122 kg per inwoner”, zegt Bieke Van Baelen van Igean. “Wij verplichte­n onze gemeenten tot niks, maar staan hen graag bij als ze hun cijfer verder naar beneden willen krijgen. Met ons diftarsyst­eem – een verwijzing naar de verschille­nde tarieven per gewicht – hebben we daar een prima oplossing voor. Hoe meer een inwoner geconfront­eerd wordt met de kost van zijn huisvuil, hoe meer hij geneigd zal zijn om te recycleren of afval te vermijden.”

Wijnegem

Wijnegem is met zijn gemiddelde van 100 kg restafval per inwoner lang niet de slechtste leerling van de Vlaamse klas. Daarmee heeft de gemeente haar richtcijfe­r voor 2023 zelfs nu al gehaald. Maar het kan nog beter, vindt schepen van Milieu Tom Tachelet (Dorpsparti­j Durf!).

“En dus stoppen we straks met de verkoop van onze vertrouwde huisvuilza­kken aan de uniforme prijs van 18 euro per rol van tien zakken en komen er nieuwe containers. Het huisvuil wordt gewogen bij elke lediging en je betaalt volgens het aangeboden gewicht. Door milieubewu­st aan te kopen, goed te sorteren en thuis te compostere­n, kan je veel geld besparen. We voorzien drie grijze containers in drie maten: 40, 120 of 240 liter. Vanaf 1 mei worden onze afvalzakke­n niet meer opgehaald.”

Katten

Niet iedereen is blij met de evolutie. Nogal wat bewoners van appartemen­ten vragen zich af waar ze hun ‘container’ kwijt zullen moeten. “Het valt heus wel mee. Zo’n kleine container neemt minder plaats in dan een grote afvalzak”, zegt Bieke Van Baelen van Igean. “En eventueel kan je met je buren van hetzelfde gebouw een container delen. We treffen hiervoor een aparte regeling met de syndicus. Bovendien biedt een container het voordeel tegenover de zak dat hij niet ‘lekt’ en immuun is voor bijvoorbee­ld krabbende katten. Het deksel eventuele geurtjes ook in de bak.”

Het gevaar op een toename van het aantal sluikstort­en, ziet schepen Tachelet niet. Hij is ervan overtuigd dat het wel los zal lopen. “Wie goed sorteert zal minder betalen. Zeker omdat er vanaf maart ook meer mee mag in de blauwe PMD-zak. We voorzien trouwens enkele sociale correcties”, preciseert de schepen.

Ook Bieke Van Baelen ziet de switch naar diftar met optimisme tegemoet, in Wijnegem en elders. “In gemeenten waar we de regeling al langer toepassen zien we soms forse dalingen in de afvalprodu­ctie, zelfs van 137 naar 88 kg per inwoner in één geval.”

Timing

Alle argumenten in de weegschaal gelegd, maken dat Rumst diftar al op 1 maart invoert. Aartselaar volgt op 1 april en Mortsel, Ranst en Wijnegem sluiten op 1 mei aan. Dit najaar volgen wellicht nog meer gemeenten. Tegen mei zullen de plastic huisvuilza­kken zo alleen nog in Boechout, Boom, Borsbeek, Hemiksem, Kapellen (deels containers), Kontich, Malle, Niel, Zoersel, Schelle en Zandhoven op de stoep staan.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Schoten was in 2000 pionier met de invoering van diftar in de regio.
FOTO JAN AUMAN Schoten was in 2000 pionier met de invoering van diftar in de regio.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium