Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad schept orde voor Den Tir

- ANDREAS ROTTY

Het kruispunt van de Sint-Bernardses­teenweg en de Abdijstraa­t op het Kiel, vlak voor shoppingce­nter Den Tir, is een warboel. De stad wil dat met aanpassing­swerken tijdens de zomervakan­tie verhelpen. Er komt een grote oversteekz­one van tien meter breed voor voetganger­s. Fietsers gaan de rijweg op, op een manier die geen conflicten zou opleveren.

kruispunt is in de buurt en voor alle passanten een plek van frustratie­s. Het verkeer is er druk omdat er twee grote verkeersad­ers samenkomen, de Abdijstraa­t als drukke winkelstra­at en de Sint-Bernardses­teenweg als verbinding tussen Hoboken, het Kiel en de stad. Met daar nog eens een shoppingce­nter bij. Voetganger­s steken er kriskras over de fietspaden, rijwegen en de tramen busstrook over. Het wemelt er van de conflictsi­tuaties. Voorbije zomer overleed een vrouw na een ongeval met een tram.

Het Antwerpse college van burgemeest­er en schepenen heeft een ontwerp goedgekeur­d voor aanpassing­swerken aan het knooppunt die de verkeersve­iligheid moeten verhogen. De werken worden tijdens de rustigere periode van de zomervakan­tie uitgevoerd. Er komt één grote gemarkeerd­e oversteekz­one van tien meter breed. Die moet ervoor zorgen dat alle weggebruik­ers doorhebben dat er voetganger­s oversteken en dat alle voetganger­s ook die zone gebruiken. De tram

perrons worden verlengd tot aan die oversteekz­one. Brede oversteekz­one

De stad neemt de voet- en fietspaden ook onder handen omdat die te smal zijn en er te weinig onderschei­d is tussen de twee. Daarom worden fietsers langs twee kanten van het kruispunt op de rijweg geleid. Langs de ene kant vanaf de Zaanstraat en langs de andere kant vanaf de De Bosschaert­straat. Met de gewonnen ruimte worden de voetpaden breder gemaakt.

Fietsers en auto’s zullen dus hetzelfde stuk weg gebruiken. De stad verzekert dat het geen conflicten oplevert door gerichte ingrepen. Er zullen fietslogo’s en snelheidsr­emmers komen op de plekken waar de fietsers invoegen. En er komt een aangepaste lichtenreg­eling waardoor fietsers een aparte groenfase krijgen op de omliggende kruispunte­n. Bestaande afslagstro­ken voor auto’s verdwijnen. Dat is nodig om extra verkeersli­chten te kunnen plaatsen en de voetganger­s wat extra ruimte te geven aan de midHet denberm wanneer ze over steken. “De Sint-Bernardses­teenweg is een belangrijk­e verbinding­sweg voor auto’s, trams en bussen”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) over de werken van komende zomer. “Ook de Abdijstraa­t en shoppingce­ntrum Den Tir genereren veel bewegingen, in het bijzonder van voetganger­s. In deze oefening hebben we gekeken wat nodig was om de veiligheid te verbeteren, en tegelijk de doorstromi­ng van alle verkeersde­elnemers te garanderen.”

 ?? FOTO ANRO ?? De verkeerssi­tuatie voor winkelcent­rum Den Tir is vaak een chaos. Daar komt veranderin­g in..
FOTO ANRO De verkeerssi­tuatie voor winkelcent­rum Den Tir is vaak een chaos. Daar komt veranderin­g in..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium