Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verpauperd­e weekendzon­e na twintig jaar aangepakt

-

Het woonparkge­bied Elzenkoute­r, vlak aan de E19, ligt er vervallen bij. Buurtbewon­ers Chantal Schouw en Arnaud Gerlache wonen er al dertig jaar en hebben het helemaal zien verloedere­n. “Heel jammer”, vinden ze.

“Toen we hier kwamen wonen, verbleven hier nog mensen in Elzenkoute­r. Ik laat hier elke dag mijn hond uit omdat het hier een bosrijke natuur is. Maar er staan wel veel vervallen huisjes en er ligt veel afval”, merkt Chantal Schouw op.

Ook Arnaud Gerlache en zijn dochter Isabelle komen hier graag wandelen met de hond. “Wij wonen sinds 1978 in Cambeenbos en hebben het systematis­ch zien leeglopen en verkrotten. Vroeger kwamen mensen vanuit de stad hier op weekend. Het was toen ook een weekendzon­e en nog niet zo druk op de E19 als nu. Er zijn geen nutsvoorzi­eningen en er is nooit een straat aangelegd”, weet Arnaud Gerlache. “Het verloedere­n is zo’n twintig jaar geleden begonnen. Meestal begint dat als de bewoners overlijden en de kinderen er niet meer naar omkijken. De huisjes worden niet meer verzorgd, staan leeg en de hele huisraad is er vaak in blijven staan. Wie wil er nu nog op weekend naast een razenddruk­ke snelweg?”

Ook Chantal vindt het jammer. “Hier vlakbij was een huisje met een prachtige volière. Daar schiet niks meer van over”, stelt ze vast.

De gemeente heeft nu actie ondernomen. “Het is ook voor ons als bestuur een doorn in het oog. We hebben alle eigenaars aangeschre­ven met de dringende vraag om hun percelen te komen opruimen. We kunnen dit moeilijk zelf doen, want het zijn privégrond­en”, antwoordt schepen van

Leefmilieu Kris Janssens (N-VA) op de vraag van fractielei­der Patrick Van Assche (Vlaams Belang) op de jongste gemeentera­ad. “Een aantal percelen is bezaaid met bouwafval, huisvuil en verkrotte constructi­es. De situatie trekt sluikstort aan en ratten. Er bestaat ook een verhoogd risico op brand”, benadrukt Van Assche die het een dorpskanke­r noemt.

De gemeente zoekt een passende invulling voor het woonparkge­bied en werkt samen met Brasschaat, Schoten en Schilde aan een intergemee­ntelijk ruimtelijk uitvoering­splan (RUP). “Allemaal zitten we met woonparkge­bieden. Onder meer Schilde wordt geconfront­eerd met een woonparkge­bied in de dorpskern, waar zeer grote villa’s die op één perceel staan, leegstaan. Ons woonparkge­bied strekt zich uit van de wijk Witte Hoeve over het Cambeenbos tot iets voorbij domein De Merel. Wij willen net het groene karakter van die wijken in woonparkge­bied beklemtone­n”, reageert schepen van Ruimtelijk­e Ordening Eline Peeters (N-VA).

Erfdienstb­aarheid

“De percelen in Elzenkoute­r naast de E19 liggen nog in een erfdienstb­aarheidszo­ne waarbij de regelgevin­g het niet zomaar mogelijk maakt om binnen een straal van dertig meter te bouwen. De eerste percelen zijn minder diep dan andere langs de E19. Hierdoor zou de bebouwing daar dichter staan, er ligt ook een kleinere buffer tussen. Er zou een bestemming­swijziging nodig zijn, maar dat is niet evident en er zijn ook kosten aan verbonden. In het voorafgaan­de openbare onderzoek zullen we ook eerst polsen naar de standpunte­n van de omgeving en eigenaars.”

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Chantal Schouw en Isabelle Gerlache laten in Elzenkoute­r geregeld de hond uit.
FOTO ELKE LAMENS Chantal Schouw en Isabelle Gerlache laten in Elzenkoute­r geregeld de hond uit.
 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Vervallen weekendhui­sjes en afvalberge­n in woonparkge­bied Elzenkoute­r, tussen de wijk Cambeenbos en de E19.
FOTO ELKE LAMENS Vervallen weekendhui­sjes en afvalberge­n in woonparkge­bied Elzenkoute­r, tussen de wijk Cambeenbos en de E19.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium