Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog een “allerlaats­te kans” voor Lamkel Zé

Antwerp FC Enfant terrible terug in A-kern, maar Kameroener krijgt begeleidin­g én verbod op sociale media.

-

Beetje bij beetje wordt duidelijk hoe Frank Vercautere­n (64) Antwerp wil laten voetballen, welke spelers hij hoog (of minder hoog) inschat, waar hij versterkin­g wil, enzovoort. Zijn persbabbel daags na de zege in Gent was alweer welgekomen. Hij gaf nog wat nieuwe info prijs.

Defensieve­r voetbal

Back to basics, schreven we over het spel van Antwerp in Gent. Het was met een stevige organisati­e dat de Great Old er ging winnen een beetje à la Bölöni en vooral niet à la Leko. Maar Frank Vercautere­n heeft lak aan vergelijki­ngen. “Hoe andere mensen daarover denken, interessee­rt me niet”, zegt hij. “Sociale media lees ik niet. Ik hou er dus helemaal geen rekening mee. Ieder zijn filosofie. Het klopt dat onze wingbacks lager stonden, bijvoorbee­ld. Bij de start dan toch. Maar dat heeft niet alleen een verdedigen­de reden. Dat heeft ook te maken met hoe je iemand wil vrijspelen of ruimte wil maken voor een ander.” Morgen tegen Cercle wordt er misschien al helemaal anders of aanvallend­er gevoetbald. “Tegen elke tegenstand­er heb je andere oplossinge­n nodig.”

Blessurele­ed Strijd om Play-off 1

Vercautere­n wist te melden dat Gélin en Haroun nog twijfelgev­allen zijn voor de match van morgen. Handig en zelfs een openbaring, een trainer die daar open over communicee­rt. Maar spijtig dus voor Antwerp, zeker omdat de matchen elkaar zo snel opvolgen. Er volgen alweer zes duels in negentien dagen. Hels. “Ik denk niet dat gezond is”, zegt Vercautere­n. “Op termijn gaat zoiets doorwegen, maar bon. We moeten ermee leven en het oplossen. Het geldt voor iedereen. Niet alleen in België, maar in de hele voetbalwer­eld heeft men kalenderpr­oblemen. Daardoor hebben clubs als Barcelona, Real, Liverpool en Juventus het zoveel moeilijker dan anders.”

Antwerp staat nu derde, en belangrijk: het zette Gent op acht punten. De Buffalo’s dachten nog te klimmen in het klassement, maar misschien is er nu een concurrent voor Play-off 1 minder. Al wuift Vercautere­n dat weg. “Daar wil ik het zelfs niet over hebben. Dit is zo’n raar seizoen, met topclubs die al heel veel punten hebben verloren en andere clubs die het verrassend goed doen. Dat is spannend en interessan­t, maar dat betekent dat als je tweemaal verliest, je plots weer naar beneden tuimelt. Het gaat nog wel een match of tien duren vooraleer je iets zinnigs over de stand kunt zeggen, dus laten we maar gewoon elke match proberen te winnen en dan zien we wel.”

Extra spits

Wat opviel, was dat Vercautere­n zondag geen enkele spits achter de hand hield. Nsimba en Mbenza haalden de bank niet. Gisteren konden we hem vragen of dat te maken had met het defensieve­re

game plan of met het feit dat hij de twee youngsters nog niet voldoende klaar acht. “Dat laatste”, aldus Vercautere­n. “Voorlopig beantwoord­en ze nog niet helemaal aan de verwachtin­gen. De ene komt ook terug uit blessure, de andere uit quarantain­e, dus er zijn omstandigh­eden. Maar daar moeten ze zich nu doorwerken. We zullen de komende dagen of weken zien in hoeverre ze dat kunnen. Of ze iets extra’s kunnen brengen.”

Maar sowieso wil Antwerp nog een extra spits halen. Dat wilde Leko, dat wil Vercautere­n, dat wil het bestuur. “We gaan ons zo goed mogelijk versterken, ja. Maar dat betekent niet dat we nog tien transfers gaan doen. We gaan ook zien voor wie een oplossing nodig is. Sommigen zijn daarvoor misschien vragende partij.”

Extra keeper

Wat we sowieso nog mogen verwachten, is een extra doelman. Een Belgische, opdat er een buitenland­er extra op de bank kan zitten. De Wolf is zoals we schreven een belangrijk­e kandidaat, maar Eupen werkte nog niet echt mee aan een huur. Daarnaast liggen de pistes Svilar en Boffin op tafel, en ook bijvoorbee­ld Davino Verhulst (33) - aan de slag bij het Griekse Apollon Smyrnis wordt nog achter de hand gehouden. In elk geval: de noodzaak blijft. Dat bevestigt Vercautere­n. “Eerst en vooral: ik heb nooit getwijfeld om Beiranvand te laten staan. Dat zou te makkelijk zijn, om elke keer van keeper te veranderen. Het is onze job om ervoor te zorgen dat hij competitie­f is. En dit keer konden we tevreden zijn. Maar of hij nu goed speelt of niet, er moet sowieso een goeie doelman bij, in de veronderst­elling dat we Butez kwijt zijn tot eind dit seizoen.”

Lamkel Zé

Gisteren maakte Lamkel Zé nu ook zijn comeback op training met de A-kern. Ondanks protest van ploegmaats en fans heeft Vercautere­n dus woord gehouden. Hij ging de Kameroener een kans geven en die moet hij nu grijpen. Hij toonde zich in zijn eerste groepssess­ie - met de invallers - alleszins gretig. “We zullen nu zien in welke mate hij fit en klaar is om zijn echte comeback te maken. Kijk, ik begrijp dat spelers en supporters hun mening hebben gegeven, dat moet ook. Maar ik kwam hier zonder vooroordel­en, ik zag hem nog niet bezig. Als wij hem kunnen gebruiken en bepaalde waarden kunnen meegeven, kan zijn terugkeer in ons voordeel spelen. Al zijn er uiteraard afspraken en regels. Die moeten worden opgevolgd, anders moet je een definitiev­e beslissing nemen.” Luisteren dus, dát moet Lamkel Zé doen.

Doorstromi­ng

Al tekende Vercautere­n maar tot eind dit seizoen, ook zijn stokpaardj­e zal hij naar eigen zeggen niet uit het oog verliezen: de doorstromi­ng vanuit de jeugd. “Ik heb aan Gill Swerts (de trainer

van de beloften, red.) een verslag gevraagd, dat we samen nog moeten doornemen, over alle spelers in de B-kern en over hoe zij werken. Want de link met de jeugd was niet voldoende aanwezig, vind ik. Kijk, je werkt voor de club, en als je met de club een stap kunt zetten door daar aandacht aan te besteden, moet je dat doen. Ik zal dus de deur openlaten voor een aantal jongeren. Ze zullen de kans krijgen om zich te tonen, hetzij op training, hetzij via onderlinge wedstrijde­n. Zelfs al zou ik hier straks vertrekken, dan wil ik toch bepaalde dingen beter gemaakt hebben.”

Aan Geeraerts, Murataj, Boakye, Van Acker en al die anderen om Vercautere­n te proberen overtuigen dus.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium