Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marc Noë (58): “Hij is een ambitieuze coach die nieuwe uitdaginge­n nodig heeft om zichzelf te triggeren”

-

Jarenlang noemde Hernan Losada Marc Noë zijn mentor.

“Soms zitten we gewoon samen op een bankje.

Dan wisselen we van gedachten

over voetbal”, schetste Noë vorige zomer op oefenkamp in Duitsland nog zijn relatie met de Argentijn. Die gesprekjes zullen de twee voor een tijdje moeten missen. “Of ik straks een keer over en weer naar de VS zal vliegen? Twintig jaar geleden had ik dat sowieso gedaan, nu is dat allemaal wat moeilijker. Bovendien heb ik last van de druk in het vliegtuig. Als ik wil vliegen, moet ik iedere keer een lange kuur volgen. Het resultaat is dat ik al dertien jaar niet heb gevlogen.” Het bankje zal dus ingeruild moeten worden voor een videocall.

Maar vooraleer Losada op het vliegtuig richting Washington stapt, volgt er nog wel een afscheidsg­esprek. “De voorbije dagen hebben we een paar keer contact gehad via WhatsApp, maar mijn advies heeft hij niet gevraagd”, lacht de coördinato­r van de beloften. “Uiteindeli­jk heeft hij mij toch een beetje verrast door nu al te vertrekken. Hernan is iemand die nieuwe uitdaginge­n nodig heeft om zichzelf te triggeren. Bij DC United moet hij nu een ploeg en een technische staf vormen zoals hij dat graag heeft. En dan is er nog de Amerikaans­e factor: the sky is the limit. Wil je daar vijf velden? Dan liggen er vijf. Op vlak van infrastruc­tuur en omkadering zal alles daar top zijn. Daar is Hernan gevoelig voor. Hier liggen er ook plannen voor een nieuw complex klaar, maar dat zal er morgen nog niet staan. Hernan is een coach die snel stappen wil zetten.”

Nieuwe start, frisse kop

Een nieuwe uitdaging zal zijn poulain deugd doen. “Als beginnend hoofdtrain­er is er het voorbije jaar heel veel op hem afgekomen. Dat heeft heel veel energie van hem gevraagd, ook op mentaal vlak. Veel mensen onderschat­ten die factor bij een trainer, dat is iets wat in heel je lichaam kruipt. De verhuis naar Amerika betekent een nieuwe start en een frisse kop.”

“Nu Beerschot in principe gered is, zal hij het gevoel hebben dat hij hier op dit moment aan zijn plafond zit. Hoe lastig het ook is om zijn club te verlaten, mensen met ambitie willen niet ter plaatse blijven trappelen. Hij wil zichzelf ontdekken, kijken hoe het er in een ander klimaat of omgeving aan toegaat. Ik herken mezelf in hem als jonge coach. In het begin van je carrière wil je alles beter maken en aftoetsen. Op een bepaalde leeftijd heb je een eigen manier van werken en voldoende kennis vergaard. En ben je klaar om voor een langere periode bij een club te werken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium