Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij had top vijf kunnen rijden, dat weet ik zeker”.

Sven Nys verrast en ontgoochel­d dat zoon Thibau niet naar WK voor beloften mag

- WIM VOS

Geen Thibau Nys (18) straks op het WK veldrijden voor beloften in Oostende. De afscheidne­mende wereldkamp­ioen bij de juniores wordt thuisgelat­en door bondscoach Sven Vanthouren­hout. De ontgoochel­ing bij vader Sven Nys is groot. “Thibau is in uitstekend­e vorm. Hij had een heel goed WK kunnen rijden.”

“Te onregelmat­ig. Iets te weinig laten zien. Ik heb op training andere jongens zien evolueren die op het WK tot iets moois in staat moeten zijn.”

Bondscoach Sven Vanthouren­hout gaf bij de bekendmaki­ng zijn WK-selectie meer dan één reden waarom Thibau Nys op het WK slechts reserve is en zes andere renners in de beloftense­lectie moet laten voorgaan.

Puur cijfermati­g presteerde Thibau Nys nochtans niet onregelmat­iger dan Emiel Verstrynge, een eerstejaar­sbelofte die wel met een selectie bedankt werd. Maar feit is: nadat Nys deze zomer met hoge verwachtin­gen de overstap van de juniores naar de beloften had gemaakt, heeft hij nooit echt zijn stempel kunnen drukken. Deels de schuld van de pandemie, waardoor de beloften al hun wedstrijde­n samen met de profs moesten afwerken en zich nauwelijks konden onderschei­den.

Maar zelfs met die wetenschap in het achterhoof­d viel de jonge Nys wel heel weinig op. Een keer werd hij mooi vijfde, begin oktober in Kruibeke. Maar veelal reed hij anoniem tussen plaatsen 15 en 30. En niet zelden verscheen er DNF (did not finish) achter zijn naam. Zoals op het recente BK.

“Wat niet betekent dat ik zijn ontgoochel­ing best kan begrijpen”, vulde Vanthouren­hout aan.

En die ontgoochel­ing ís er. Zoon en vader Nys zijn duidelijk verrast door de keuze van Vanthouren­hout.

“Omdat ik vind dat er vanaf de kerstperio­de duidelijk wel regelmaat in zijn prestaties zat”, zegt Sven Nys, naast vader ook ploegleide­r van Thibau Nys bij Baloise Trek. “Intussen waren we er ook uit waarom het soms wat minder was. Na een val kreeg Thibau altijd last van de rug. Dat is waarom hij op het BK opgaf. In Gullegem een week eerder was hij opnieuw gevallen. Maar voorts mag iedereen zijn uitslagen van Essen tot Mol nagaan: dat was niet slecht. Maar blijkbaar is het niet goed genoeg.”

Sven Nys is ervan overtuigd dat Thibau op het WK wel zijn plek verdiende. “Ik weet zeker dat hij er in de top vijf hadden kunnen eindigen. Zijn conditie wordt elke week beter. Alleen zal hij dat dus niet kunnen bewijzen.”

Toch wil de familie Nys niet te veel heisa maken over de niet- selectie, benadrukt Sven.

“Wat kunnen we anders dan dit accepteren? Zo denkt Thibau er zelf ook over: dan maar een weekend extra trainen en zijn krachten opsparen voor volgend jaar, als hij er hopelijk wel weer bij is op het WK.”

Ook geen Kopecky

In de andere selecties vielen min- der verrassing­en te noteren. Bij de vrouwen kiest Lotte Kopecky, zilver op het BK, er uiteindeli­jk voor om niet naar het WK te gaan. “Ze wil zich toeleggen op haar grotere doelen verderop in het seizoen: de Spelen en het WK op de weg in eigen land”, aldus Vanthouren­hout.

Ook bij de mannen geen verrassing­en: alle verwachte topnamen kunnen op een selectie rekenen. Daarnaast mogen ook Gianni Vermeersch en zandspecia­list Daan Soete naar het WK. Als Van Aert komend weekend de Wereldbeke­r wint en België een negende renner mag sturen, is dat Tim Merlier.

“Zijn conditie wordt elke week beter. Alleen zal hij dat dus niet kunnen bewijzen.” Sven Nys Vader en ploegleide­r van Thibau

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium