Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben heel blij dat ik alsnog kan deelnemen”

Niels Vandeputte na ruggenwerv­elbreuk toch nog opgevist voor WK

- KAREL LEMMENS

Dat gisteren de naam van Niels Vandeputte uit de bus kwam bij de voorstelli­ng van de Belgische selectie voor het WK voor beloften was een verrassing. De renner uit Brecht liep half december een ruggenwerv­elbreuk op bij de parcoursve­rkenning van de Scheldecro­ss en kwam sindsdien niet meer in competitie uit. “Ik ben blij dat ik alsnog kan deelnemen”, reageerde hij.

“Het is inderdaad maar op het nippertje dat ik bij die selectie raakte”, geeft de 20-jarige belofte van Alpecin-Fenix toe. “Na die val op zaterdag ben ik op aanraden van Kris Wouters eerst naar het ziekenhuis in Malle getrokken om uit voorzorg een röntgenfot­o te laten nemen. Daarop bleek dat een ruggenwerv­el geraakt was, maar het zag er niet echt alarmerend uit. Toch vertrouwde de neurochiru­rg het niet helemaal en hij liet me per ambulance naar de Sint-Augustinus­kliniek in Wilrijk brengen zodat er op maandag voor alle zekerheid een MRI kon worden genomen. Er werd inderdaad een breuk vastgestel­d, maar die bleek gelukkig vrij stabiel. Nadat ik op dinsdag een mobiel corset aangepast had gekregen, mocht ik naar huis. Ik kreeg aanvankeli­jk het verbod om te fietsen maar wel de toestemmin­g om korte wandelinge­n te maken. Pijn had ik gelukkig niet, maar dat zorgde tegelijk ook voor wat nervositei­t omdat ik het bij wandelinge­n moest houden. Want je wil als veldrijder vooruit en dan wil je weer die fiets op. Na een eerste controle bleek de breuk niet ‘ingezakt’ en dat was een goed teken. Dat ik pijnvrij bleef, zorgde ervoor dat me toegestaan werd op de rollen te rijden. Begin vorige week heb ik een scan laten maken en daaruit bleek dat de breuk goed herstellen­de was. Zo kon ik eind vorige week de eerste keer weer in het bos trainen.”

Test in Hamme “Toen ik ook nog eens te horen kreeg dat de dokter er geen graten

in zag dat ik eind januari eventueel aan het WK in Oostende zou deelnemen, heb ik contact opgenomen met de bondscoach om hem mee te delen dat ik weer beschikbaa­r was. En kijk, gisterenmi­ddag bleek dat mijn prestaties eerder dit seizoen niet vergeten waren en dat bondscoach Sven Vanthouren­hout er vertrouwen in heeft dat ik als derdejaars­belofte in staat moet zijn te presteren in Oostende, ook al was ik enkele weken buiten strijd. Daar kan ik alleen maar heel blij om zijn, uiteraard.”

“Met welke ambitie ik aan de start van dat WK kom, is voorlopig nog moeilijk te zeggen. Zaterdag knoop ik in Hamme weer aan met de competitie en dat zal me een pak wijzer maken. Hoe dan ook, door zand rijden gaat me goed af en ik zal er alles aan doen om mee te kunnen strijden voor die wereldtite­l.”

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Niels Vandeputte, hier eerder dit seizoen in Niel in actie, is goed herstellen­de van zijn ruggenwerv­elbreuk. Zo goed dat hij zaterdag in Hamme alweer het veld in duikt.
FOTO TOM GOYVAERTS Niels Vandeputte, hier eerder dit seizoen in Niel in actie, is goed herstellen­de van zijn ruggenwerv­elbreuk. Zo goed dat hij zaterdag in Hamme alweer het veld in duikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium