Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We gaan genieten en leren”

Sam Van Buggenhout en Phantoms Boom maken in Franse Landerneau Europees debuut

-

Stukje clubgeschi­edenis vandaag voor de vrouwen van Phantoms Boom. In het Franse Landerneau debuteren ze in de FIBA EuroCup. “We gaan genieten en leren”, zegt Sam Van Buggenhout.

Wegens de coronapand­emie besloot de Europese basketbalb­ond FIBA om niet met heen- en terugwedst­rijden te werken en het Europese seizoen ook nog niet in oktober te beginnen. De 32 ploegen werden in acht bubbels van vier ploegen ondergebra­cht en de start van de EuroCup werd verplaatst naar januari. Phantoms Boom zit in poule E met naast gaststad Landerneau ook het Italiaanse Venetië en het Zwitserse Fribourg.

De Steenbakke­rs debuteren vanavond om 17 uur op het Europese toneel tegen Venetië. In de Italiaanse Serie A prijkt Venetië na zestien zeges uit zestien wedstrijde­n aan de leiding.

“Een sterke ploeg”, weet het 19-jarige talent Sam Van Buggenhout. “We hebben dus niets te verliezen en alles te winnen. Genieten en leren, dat staat bij ons voorop.”

Het sprookje van Phantoms Boom krijgt vandaag dus een schitteren­de apotheose. Op vijf jaar tijd ging het van de provincial­e reeksen naar eerste klasse, waar het in 2019 debuteerde. Vorig seizoen bereikten de Boomse vrouwen meteen de finale van de Beker van België, waarin ze nipt verloren van Castors Braine. Onder meer door de coronapand­emie kampen ze dit seizoen met wat groeipijne­n. Een buitenland­se versterkin­g bijvoorbee­ld is dit seizoen financieel niet haalbaar.

Buggenhout: “Het is vooral jammer dat we met Heleen Adams (knie) en Marit Vloeberghs (schouder) twee geblesseer­de speelsters missen. Met één zege na vijf matchen hebben we onze start in België gemist, maar tegen toppers als Namen en Sint-Katelijne-Waver leden we nipte nederlagen. We schoten net tekort. Daarom moeten we nu in het Franse Landerneau ervaring opdoen. Het is jammer dat we niet met thuis- en uitwedstri­jden spelen, vooral voor onze fans. We spelen nu ook drie wedstrijde­n minder. Nu goed, we mogen al blij zijn dat wij onze sport kunnen beoefenen. Een week in een bubbel leven en trainen is ook goed voor het groepsgevo­el. Daar moeten we nadien in België de vruchten van plukken.”

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Sam Van Buggenhout.
FOTO TOM GOYVAERTS Sam Van Buggenhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium