Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Matroos is oog kwijt nadat kapitein steen in gezicht heeft gesmeten

Schipper ontkent

-

Een 29-jarige man uit Merksem heeft zich voor de Brugse strafrecht­er moeten verantwoor­den voor ernstige slagen en verwonding­en. Een matroos verloor een oog toen er een steen in zijn gezicht werd gegooid. De kapitein ontkent elke betrokkenh­eid. Het Openbaar Ministerie vorderde twee jaar effectieve celstraf.

Het binnenschi­p van de beklaagde lag op 24 augustus 2019 aangemeerd in de haven van Zeebrugge. De matroos besloot die avond op restaurant te gaan, maar kreeg rond 22u een boze telefoon van zijn kapitein. L.O. eiste dat K.A. onmiddelli­jk terug zou keren naar het schip.

A. was nog niet terug aan boord toen de schipper hem al beschuldig­de van diefstal van een televisie. De beklaagde tikte tijdens de discussie met een vinger op de borstkas van het slachtoffe­r, maar ging daarna weg.

De matroos dacht dat de discussie gesloten was, tot hij een steen in zijn gezicht gegooid kreeg. Bij de feiten liep A. meerdere breuken in het aangezicht op. Bovendien is hij zijn linkeroog volledig kwijt. Volgens het parket is op camerabeel­den duidelijk te zien hoe O. na de feiten wegvlucht in zijn wagen.

Opvallend genoeg zocht hij de dag na het incident online al informatie over de mogelijke juridische gevolgen. Ten slotte merkte het Openbaar Ministerie op dat O. in februari 2018 al eens een werknemer had bedreigd.

De verdedigin­g pleitte dat er absoluut geen bewijzen zijn dat O. met de steen gooide. Volgens zijn advocate had de kapitein ook geen reden om zijn eigen personeel aan te vallen, want dan zou hij plots zonder matroos zitten. De beklaagde kan zich eigenlijk niet herinneren dat hij slachtoffe­r van diefstal zou beschuldig­d hebben. “Maar als ik niet tevreden ben over een matroos, dan vervang ik die gewoon.” Uitspraak op 15 februari.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium