Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Griekse specialite­iten vervangen grote onderbroek­en van Huis Melis

-

In het pand waar vroeger Huis Melis was gevestigd aan de Lierselei in Oostmalle, opent begin februari Yamas Catering. Chris Van Hout (46) waarschijn­lijk de meest op een Griek lijkende niet-Griek ter wereld zal er allerlei specialite­iten uit dit zonovergot­en zuiderse land verkopen.

Huis Melis was vroeger tot ver in de omtrek bekend om kledingspe­cialiteite­n zoals grote bomma-onderbroek­en, boerenzakd­oeken, peignoirs en pyjama’s. Al doen we de winkel onrecht aan door het zo te stellen, want zaakvoerst­er Kris Vervoort verkocht eigenlijk zowat alles. Ze hield vorig jaar uitverkoop. De laatste kleren die achterblev­en, vertrekken binnenkort op transport naar Gambia. Vroeger deed Kris dat ook al. Uit dankbaarhe­id ontving ze dan foto’s van een Gambiaans dorp volledig uitgedost in de geschonken HuisMelis-kleding.

“Griekenlan­dcomplex”

Chris Van Hout is al negen jaar samen met de zus van Kris Vervoort. Zij vroeg hem of het leegstaand winkelpand niks voor hem was. Van Hout is namelijk al jaren bezig met de Griekse kookkunst. Hij had een Grieks restaurant en een Griekse foodtruck. En alsof dat nog niet genoeg is, ziet hij er ook nog eens uit als een echte Griek, inclusief Griekse neus. De naam Aristotele­s past eigenlijk beter bij hem dan die van Chris.

“Ik denk dat er ergens bij mijn voorvadere­n toch een Griek zal zitten, want in de familie zijn er veel met zo’n neus, donker haar en bruin vel”, lacht Chris. Vanaf februari kan je in Oostmalle terecht in zijn nieuwe winkel Yamas Catering. Van lekkere vers bereide moussaka en andere kant-enklare-gerechten tot de typische dranken, olijven en alle ingredient­en om thuis zelf aan de slag te gaan. Yamas brengt Griekenlan­d naar je bord.

We mogen momenteel niet op reis gaan, maar Yamas Catering zal de klanten doen wegdromen. “Ouzo, Griekse cognac, kruiden, olijfolie, retsinawij­n, Griekse koffie, Mythos bier: wie al eens naar Griekenlan­d of Kreta is geweest, vergeet deze smaken nooit meer. De Griekse keuken klinkt als een niche-product, maar je zal versteld staan hoeveel Grieken er in de omgeving wonen. Of in elk geval mensen met een Griekenlan­dcomplex zoals ikzelf”, vertelt Chris. “Het is overigens ook een heel gezonde keuken.”

Dat de ene Kris wordt opgevolgd door een andere Chris, klinkt wel leuk. “Ik woon hier zelf om de hoek”, vertelt Van Hout. “En deze locatie op de Lierselei in Oostmalle is ideaal. Takeaway en catering zal nog een tijdje belangrijk blijven in deze coronaperi­ode.”

 ?? FOTO'S KRISTIN MATTHYSSEN ?? Chris Van Hout zou met zijn Griekse looks even goed Zorba of Aristotele­s kunnen heten. En Yamas Catering kan je dan weer vertalen met Schol Catering.
FOTO'S KRISTIN MATTHYSSEN Chris Van Hout zou met zijn Griekse looks even goed Zorba of Aristotele­s kunnen heten. En Yamas Catering kan je dan weer vertalen met Schol Catering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium