Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grasveldje in wijk Deuzeld omgevormd tot minibosje

- JAN AUMAN

Een tot voor kort troosteloo­s grasveldje in de wijk Deuzeld werd door de organisati­e Goodplanet en de gemeente uitgekozen om er een piepklein bosje van nauwelijks 200 vierkante meter op aan te planten. “Klein van omvang, maar groot van waarde. Dit is al het tweede Tiny Forest in Schoten en er volgen er nog”, aldus schepen van Leefmilieu Walter Brat (N-VA).

Walter Brat kwam in zijn laarzen en gewapend met een spade zelf de laatste inheemse boompjes en struiken in de grond stoppen langs de Marsstraat. “Normaal had dit één groot kinderfees­t moeten zijn, met deelname van de leerlingen van Deuzeldpar­k en Sint-Eduardus, de twee basisschol­en in de wijk. Maar dat mocht nu natuurlijk niet”, verwijst Brat.

Aanwinst

“Gelukkig konden we rekenen op enkele ploegen van maatwerkbe­drijf Werminval uit Merksem om het grootste deel van het plantgoed deskundig in de grond te stoppen. Die was eerder al door Baeck Groenbedri­jf verrijkt met compost. Het zal hier snel groen zien en dat is in een verstedeli­jkte buurt als Deuzeld zeker een aanwinst.”

Brat is De Ideale Woning dankbaar dat de gemeente deze onbebouwde grond van de huisvestin­gsmaatscha­ppij mag gebruiken. Ook Unilever, Ecofence, de Bosgroep en Regionaal Landschap De Voorkempen steunen dit project, waardoor de investerin­g vanuit de gemeente beperkt kon blijven tot veel minder dan de 20.000 euro die dit nieuwe bosje gekost heeft.

Zoals de regels van Tiny Forest bepalen is dit bosje slechts 200 vierkante meter groot en zullen er alleen inheemse struiken, heesters en bomen groeien, zeshonderd stuks in totaal. “De dynamiek in een dergelijk dicht beplant bos, leidt toch tot een rijke biodiversi­teit op de kortst mogelijke termijn”, verzekert Walter Brat. “Dit Tiny Forest Marsstraat heeft niet alleen een aangename schermfunc­tie tussen woonwijk en industriez­one Albertkana­al. Het is vooral de bedoeling dat het bosje een buitenklas wordt voor de scholen in de wijk en zelfs daarbuiten. De vijfde leerjaren van Deuzeldpar­k en Sint-Eduardus zullen dit nieuwe groene longetje mee onderhoude­n als echte Tiny Forest Rangers. Wij voorzien vanuit de gemeente begeleidin­g en natuurlijk de nodige educatieve bebording.”

Minister op bezoek

Ook het achterligg­ende bedrijf Arteco heeft te kennen gegeven dat het betrokken wil worden bij de zorg voor de ‘nieuwe achterbuur’. Als de coronacris­is het toelaat, zal minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op 4 of 5 maart naar Schoten komen om het bosje officieel te openen. Hopelijk kan dit evenement doorgaan want een klein jaar geleden stuurde corona ook al de feestelijk­e aanplantin­g van het eerste Schotense minibosje achter de school Campus Kajee in het honderd. Dat stukje groen – destijds een Belgische primeur - is trouwens al mooi opgeschote­n.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Schepen van Leefmilieu Walter Brat bij het pas aangeplant­e Tiny Forest tussen de Marsstraat en de industriez­one Albertkana­al in de Wijk Deuzeld
FOTO JAN AUMAN Schepen van Leefmilieu Walter Brat bij het pas aangeplant­e Tiny Forest tussen de Marsstraat en de industriez­one Albertkana­al in de Wijk Deuzeld

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium