Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Renilde Thys zet na tien jaar wijkraad stapje terug als voorzitter

-

Na 10 jaar voorzitter­schap van de wijkraad Bosstraat-HoekSchomm­e geeft Renilde Thys (75) de fakkel door. Ze blijft wel actief als ondervoorz­itter. Haar motto: ‘Samenwerke­n werkt altijd’.

Naast tal van verwezenli­jkingen, eigen aan buurtwerki­ng, is het altijd Renildes verdienste geweest een stevige, naar oplossinge­n zoekende, band op te bouwen tussen De Schorre, Tomorrowla­nd en de ruime buurt rondom het provinciaa­l domein. “Naast ‘Samenwerke­n werkt’, zeg ik ook altijd dat een minder goed akkoord nog altijd beter is dan een proces. Want dan sta je met getrokken messen tegenover elkaar en is de oplossing op termijn meestal slechter.”

Lichtpollu­tie

De voorbije tien jaar wist de wijkraad, samen met Tomorrowla­nd, veel te bereiken. “Daarvoor zat ik vaak samen met Joris Beckers en met de broers Beers om de almaar groeiende TML-organisati­e voor de buurtbewon­ers draaglijk te houden”, vertelt Renilde. Zo werd onder andere verkregen dat stukken van de wijk compleet werden afgesloten tijdens TML en dat ze nog alleen toegankeli­jk waren voor de wijkbewone­rs zelf. “Constructi­eve oplossinge­n zoeken is voor mij belangrijk. Het grote gelijk halen hoeft niet, wel zoveel mogelijk het algemeen belang dienen”.

“Nu zijn we bezig om samen met hockeyclub Braxgata de gevoelighe­den voor de buurt rond lawaai en lichtpollu­tie op te lossen”. Renilde Thys vindt het belangrijk dat er iemand werd gevonden die haar taken overneemt: Jan Dierckx. “Hij krijgt mijn steun volledig. Door de coronacris­is kan hij langzaam inlopen, want veel (storende) activiteit­en zijn nog niet aan de orde.”

Onverwacht bezoekje

Opvolger Jan Dierckx verraste, samen met een aantal andere kernleden, Renilde met een coronaproe­f bezoekje. Tien jaar inzet werden beloond met onder meer een ruiker bloemen.

De laatste ‘normale’ wijkraad dateert intussen al van februari vorig jaar. Er werd nog wel een wijkraad per fiets in openlucht gehouden en de volgend editie, in februari, zal via Zoom verlopen.(jb)

 ?? FOTO JB ?? Renilde Thys, blij verrast met attentie van ‘haar’ wijkraad.
FOTO JB Renilde Thys, blij verrast met attentie van ‘haar’ wijkraad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium