Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als zelfs de sky de limit niet is

Richard Branson zit met satellietl­ancering weer volop in ‘space race’ van miljardair­s

- JEF VAN HOOFSTAT

Het is Richard Branson dan toch gelukt. Het ruimtevaar­tbedrijf Virgin Orbit van de Britse miljardair heeft met succes een satelliet naar de ruimte gelanceerd. Hij sluit zich zo aan bij een klein groepje ultrarijke­n die strijden om de hegemonie in de ruimtevaar­t als het ultieme statussymb­ool.

Virgin Orbit, het ruimtevaar­tbedrijf van Branson, slaagde er zondag in om een 21 meter lange raket met een tiental satelliete­n te lanceren vanonder de vleugel van een oude Boeing 747 – liefkozend ‘Cosmic Girl’ genaamd. Een veel goedkopere methode dan vanop het aardopperv­lak en een zoveelste stap naar de commercial­isering van de ruimte. “We hebben iets gerealisee­rd wat velen onmogelijk achtten”, reageerde een verheugde Branson. “Dit zal een nieuwe generatie uitvinders op weg naar de ruimte zetten.”

Als je de multimilja­rdairs van deze wereld moet geloven, zijn hun plannen in de ruimte een passie. “Ik wil al naar de ruimte sinds ik de maanlandin­g op tv zag”, zei Branson ooit. “De toekomst is oneindig spannender als de mensheid een ruimtevare­nde beschaving wordt”, dixit Elon Musk (Tesla). “Neil Armstrong en Buzz Aldrin hebben mij besmet met space fever, ruimtekoor­ts”, aldus Jeff Bezos (Amazon).

Maar dan wel een passie geboren uit frustratie. “Hun generatie zag mensen rondlopen op de maan, en vervolgens... niets”, vertelt ruimtevaar­texpert Iain Boyd van de Universite­it van Michigan. Daar komt bij dat mannen als Musk en Bezos hun fortuin maakten met nieuwe technologi­eën. Het waren nerds die opgroeiden met Star Trek en

Star Wars. En nu hebben ze het geld om die jeugddrome­n werkelijkh­eid te laten worden. “Branson wilde zelf astronaut worden, maar dat lukte niet op de ouderwetse manier. Dus probeert hij het op deze manier”, weet sterrenkun­dige en piloot Nancy Vermeulen, die aspirant-astronaute­n traint.

Maar voor Branson en co. zijn hun ruimteambi­ties ook een nobel streven. De Brit wil ruimtereiz­en toegankeli­jk maken voor Jan en alleman. Bezos wil zware en vervuilend­e productie verplaatse­n naar andere planeten “om de aarde te beschermen” tegen klimaatopw­arming. En Musk wil de mensheid redden van een “onvermijde­lijk extinctiem­oment” door andere planeten te kolonisere­n.

Geld en ego’s

Al speelt geld ongetwijfe­ld ook een rol. Volgens de Amerikaans­e zakenbank Morgan Stanley zullen industrieë­n als ruimtetoer­isme en satellietc­ommunicati­e tegen 2040 tot 1 biljoen dollar waard zijn. Virgin Galactic (het andere bedrijf van Branson) en Blue Origin (van Bezos) rekenen nu al meer dan 165.000 euro aan voor vluchten naar de rand van de ruimte en reisjes naar het ISS of de maan zullen tientallen tot honderden miljoenen kosten. Het leverde de heren de bijnaam ‘de ruimtebaro­nnen’ op.

Blijft nog over: ego. Musk bracht in 2020 astronaute­n naar het ISS met de Falcon 9-raket. Dus broedt Bezos op een grotere raket, de New Glenn. Musk reageerde met de aankondigi­ng dat hij een nóg grotere raket plant: het Starship moet 24 meter groter dan de New Glenn worden. Waarop Bezos de ongetwijfe­ld nóg grotere New Armstrong aankondigd­e.

Voor Dirk Frimout, de eerste Belg ooit in de ruimte, maakt de reden achter de commercial­isering van de ruimtevaar­t niet uit. Als het maar gebeurt. “Overheden doen niet anders dan besparen. Zonder dergelijke bedrijven zou er helemaal niet geïnvestee­rd worden in ruimtevaar­t. Natuurlijk doen ze dat enkel als ze daar geld in zien. Maar alles bij elkaar is deze trend gewoon een zegen.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Het Virgin Orbit van miljardair Richard Branson bracht met succes een tiental satelliete­n naar de ruimte.
FOTO EPA-EFE Het Virgin Orbit van miljardair Richard Branson bracht met succes een tiental satelliete­n naar de ruimte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium