Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eurostar op een dood spoor

Internatio­naal spoorbedri­jf heeft staatssteu­n nodig om coronacris­is te overleven

- WIM DEHANDSCHU­TTER KORNEEL DELBEKE

Spoorbedri­jf Eurostar zit in zware financiële problemen. De internatio­nale treinen die Londen verbinden met Brussel, Amsterdam en Parijs rijden nog amper door de coronacris­is. Zonder staatssteu­n lijkt een faillissem­ent onafwendba­ar. Maar welk land wil met geld over de brug komen?

De coronacris­is heeft Eurostar in een “zeer kritieke toestand” gebracht, zegt Christophe Fanichet, de baas van de Franse tak van het bedrijf. “We liggen aan het infuus.” Het aantal passagiers is met 85% teruggeval­len in 2020 en zelfs met 95% in het pas begonnen jaar.

De hogesnelhe­idstrein verbindt sinds 1994 Londen met Parijs en Brussel via de Kanaaltunn­el en sinds een drietal jaar ook met Rotterdam en Amsterdam. Waar vroeger twee treinen per uur reden, is dat nu nog maar één enkele heen- en terugrit per dag. Wie van Londen naar ons land spoort, moet bovendien verplicht in quarantain­e en krijgt in station Brussel-Zuid een politie-escorte naar een testcentru­m.

Eurostar vraagt de Britse overheid het bedrijf financieel te steunen. Anders is tegen de zomer het geld op en dreigt een faillissem­ent. Moeilijkhe­id daarbij: de grootste aandeelhou­ders zitten niet in Groot-Brittannië. De Britse regering verkocht haar aandelen (40%) jaren geleden al aan een Canadees consortium. De Fransen hebben het grootste belang (55%) via spoorbedri­jf SNCF. ‘Onze’ NMBS bezit de overige 5%. Die internatio­naal versnipper­de belangen brengen Eurostar nog meer in de problemen, verwacht transporte­conoom Eddy Van de Voorde (Universite­it Antwerpen). “Wie zal zich verantwoor­delijk voelen om Eurostar te redden? De Britten zullen ofwel naar Europa kijken, ofwel naar Frankrijk en België. En omgekeerd.”

Nochtans is Eurostar een sterk bedrijf. In 2019, het jaar voordat corona het internatio­nale reisverkee­r deed kelderen, vervoerde de hogesnelhe­idstrein 11 miljoen passagiers en maakte het bedrijf nog 92 miljoen pond winst op een omzet van 987 miljoen. “Geen enkele luchtvaart­maatschapp­ij haalt dergelijke marges”, zegt Jochen Maes, transporte­conoom bij studiebure­au Ecorys. “De kans dat Eurostar zo’n staatsleni­ng achteraf kan terugbetal­en, is dus veel groter. Het zou jammer zijn dat een gezond bedrijf over de kop gaat.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium