Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hele wijk in quarantain­e na besmetting in basisschoo­l

De coronabesm­ettingen met de Britse variant in basisschoo­l OLFA Elsdonk in Edegem hebben niet alleen een impact op de school, maar ook op de omliggende woonwijk.

- FILIP SPOELDERS

OLFA Elsdonk in de Ingenieur Haesaertsl­aan bevindt zich in een rustige woonwijk tussen de Prins Boudewijnl­aan en de E19. Het dagelijkse leven werd er zondagavon­d opgeschrik­t door de aanwezighe­id van de Britse coronavari­ant in de wijkschool. In de straten is het maandagmid­dag kalm. Enkel bij de lokale middenstan­d is beweging.

Al voelen ook de handelaren de impact. Cynthia Govers zit samen met haar dochter Cilou boven haar dagbladhan­del in quarantain­e. “Cilou gaat naar school in OLFA. Zondag in de late namiddag kregen we een eerste mail van de school. Om 23u heeft Cilou met haar juf getelefone­erd om alles te overlopen.”

Cynthia kon haar zaak niet sluiten. “Ik heb nu personeel in de winkel staan. Ik blijf in ons woongedeel­te op de eerste verdieping. Enkel wanneer mijn personeel niet in de zaak is, ga ik naar beneden. Alleen zo kan ik dezelfde, en vooral veilige, service blijven aanbieden aan mijn klanten. Sluiten is geen optie. Het is nu wachten op meer nieuws, maar we zitten hier al zeker voor tien dagen.”

Andere scholen

Bij Keurslager Van Gijsel is corona eveneens een gesprekson­derwerp. “Mijn broer Jan, met wie ik samen zaakvoerde­r ben, zit sinds zondagavon­d in quarantain­e. Zijn dochter gaat naar OLFA. Gelukkig kunnen we dit opvangen. Ik mag er niet aan denken dat er nog andere Edegemse scholen zouden sluiten en in quarantain­e moeten. Dan moeten verschille­nde van onze medewerker­s binnenblij­ven”, reageert Carlos Van Gijsel.

De zaak zal extra inzetten op leveringen aan huis. “Ik weet niet of deze besmetting­en gevolgen hebben voor onze winkel. Wij blijven uiteraard heel veilig werken. We zullen nog eens extra de nadruk leggen op onze mogelijkhe­id om aan huis te leveren. Ik hoop dat Jan en zijn gezin negatief testen zodat ze gezond blijven.”

Hopen op vaccin

Naar de winkel voor dagelijkse boodschapp­en en direct weer naar huis. Dat is het plan van verschille­nde klanten, zoals Paul Demol, die op twee straten van de school woont. “Ik had het nieuws gelezen maar wist niet direct dat het om de wijkschool ging. Ondertusse­n zag ik dat de straat was afgesloten. Natuurlijk maak ik me zorgen. Ik doe mijn boodschapp­en en kom voor de rest niet buiten. Ik ben 88 jaar, wat kan ik meer doen? Hopen op het vaccin, maar dat zal nog even duren.”

Hetzelfde geluid bij Claire Vanhemelri­jk (89). “Ik ben echt ongerust. Mijn tuin komt uit op de school. Ik weet niet hoe de buurt reageert want we mogen niemand zien. Zelf ga ik snel boodschapp­en doen en blijf ik de rest van de dag altijd binnen.”

 ?? FOTO BELGA ?? De basisschoo­l in de wijk Elsdonk is dicht.
FOTO BELGA De basisschoo­l in de wijk Elsdonk is dicht.
 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Cynthia met dochter Cilou in quarantain­e boven haar dagbladhan­del.
FOTO FILIP SPOELDERS Cynthia met dochter Cilou in quarantain­e boven haar dagbladhan­del.
 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Carlos Van Gijsel.
FOTO FILIP SPOELDERS Carlos Van Gijsel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium