Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeente krijgt kunstwerk Paul Gees cadeau

- (kma)

De gemeentera­ad van Zoersel buigt zich vanavond over de aanvaardin­g van de schenking van een kunstwerk. Veel twijfel bestaat er niet, want het werk van Paul Gees (71) staat al in het park van Halle opgesteld.

cultuursch­epen Michaël Heyvaert is het kunstwerk sowieso een verrijking voor het Zoersels kunstpatri­monium. Het werk De Poortwacht­er van kunstenaar Paul Gees uit Schoonaard­e is een cadeau van Lia Schelkens. Deze kunstenare­s woonde zelf jaren

lang in Zoersel en organiseer­de er ook de openluchte­xpo’s in het park van Halle met moderne sculpturen.

“Nodige luister”

“Vorig jaar hebben we via Lia een werk van Joanna Mowbray aangekocht”, zegt schepen Heyvaert.

“Dat willen we dit jaar ook in het park opstellen, maar door de coronamaat­regelen stellen we die inwijding nog wat uit om een en ander toch de nodige luister en bijklank te kunnen geven. DoorVolgen­s dat Lia Schelkens gaat verhuizen, hebben we nu als gemeente nog dit kunstwerk van Paul Gees gekregen.” Gees is een belangrijk artiest in de Belgische kunstscene. Zo staat er een beeld van hem aan het station van Turnhout.

De Poortwacht­er is een hoog kunstwerk dat een schuingebl­azen boom uitbeeldt en perfect opgaat in het park. De gemeente plaatste het aan de linkerzijd­e van de Castelijns­hoeve tussen de bomen. De onaandacht­ige wandelaar zou zelfs even kunnen denken dat er een grote uilennestk­ast is opgehangen.

“We hadden het al gezien en vinden het mooi”, zeggen wandelaars Wim en An. Het bestaat uit hout, staal en steen. “Het stoort niet, en dat is al heel belangrijk. Hopelijk vallen die zware natuursten­en wel nooit naar beneden, maar die zullen wel goed verankerd zijn.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Wandelaars Wim en Ann bij het kunstwerk in het park.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Wandelaars Wim en Ann bij het kunstwerk in het park.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium